onsdag den 7. oktober 2009

Underskud/overskud

I eftermiddags tog jeg mig en ordentlig skraber. Øjnene truede med at lukke sig i allerede ved middagstid, og da jeg kom hjem, skreg min dyne hjerteskærende efter mig. Om det er almindelig efterårstræthed (tror jeg ikke) eller om det er donation af godt og vel en halv liter blod i går (tror jeg nærmere) der slog mig i gulvet..eller måske det begge dele, skal jeg ikke afgøre? Træt var jeg ihvertfald.

Men jeg kom på benene igen, fik lavet nogle hjerter i flødesovs og med en ordentlig grydefuld hjemmelavet kartoffelmos og efterfølgende klædt mig på til en rask gåtur rundt i byens gader.

Jeg skrev på min facebook: “ Det er hårdt at være veninde med en sportskvinde”, men inderst inde er jeg jo glad for, at hun gider, at hive mig op af sofaen, slæbe mig med udenfor, få min puls op og sørget for at jeg får noget frisk efterårs-aftenluft. Det er faktisk slet ikke så ringe endda, så jeg vil ikke klage mig... andet end over mig selv og min laden-stå-til de sidste par år.

Det mærkes lynhurtigt på kondien, når du sætter dig passivt hen og laver ingenting. Straffen falder promte med forpustethed, slappe kinder, gusten hud og faldende humør. I aften inden jeg forlod hjemmet for at gå ud i den friske aftenbrise, skruede jeg det falske smil på ansigtet, men det blev hurtigt skiftet ud af et ægte, da først benene kom i rytme og hjertet fandt ud af, at det var i god mening, det kom til at slå lidt (meget) hurtigere.

Det er altså noget mere charmerende at gå ude i den friske luft end at tonse rundt på et hamsterbånd/løbebånd i et motionscenter, som jeg også gjorde for efterhånden nogle år siden.

En smuttur over til mine forældre for at se, hvad de fik tiden til at gå med, skrive et debatoplæg til lokal-avisen hos dem, og så ellers ud og se på nattehimlen.

Selvom månen ikke længere er hel rund, er den stadig værd at se på.

Her nede foran den gamle kirke med hvalkæberne som forgrund.

De bliver altid fotograferet af turisterne om sommeren.

Nu ville jeg også lige prøve det, bare i mørke, om efteråret, og det fungerer da fint?!3 Indimellem de lysende, klare stjerner, bølgede et diffust nordlys, der næsten ikke lod sig affotografere. Det var dog forsøget værd, og med lidt god vilje, kan man da ane det.1Nu skal jeg i seng for anden gang i dag. 2(Jeg har købt ferro duretter i mangel på Kraüter blut eller hemo-jern. Inden måneden er slut, står jeg nede i Matas i Nuuk og opkøber hele deres beholdning Kraüter blut, og så skal du bare se løjer.Så kommer jeg i lige så meget hopla som jeg var i sommer)

P.S Mit debatoplæg til lokalavisen Sidlek’kan du læse her.

Jeg ville gerne have været smart og lagt det ud som link som pdf-fil, men jeg er ikke smart, for jeg kan ikke finde ud af det, så det kommer her:

To sprog- en mening

I Sivdleq nr. 37/2009 på side 11 opfordrer redaktionen til, at befolkningen kan indsende artikler og billeder af begivenheder fra Sisimiut by.

På side 14 i samme avis står der, at borgerne / læserne kan give deres mening til kende, MEN læserdebatterne SKAL være oversat til både grønlandsk og dansk.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på de borgere, der er et-sprogede og som ikke har mulighed for at få deres debatindlæg oversat, og dermed er afskåret fra denne mulighed.

Så vidt jeg har forstået, modtager lokalavisen et økonomisk tilskud fra Qeqqata kommunia og dette økonomiske tilskud, går jeg ud fra, er bl.a. fra borgernes skattekroner?

Den enkelt-sprogede borger, uanset om det er dansk eller grønlandsk vedkommende taler/skriver, må da have lige så meget ret til at ytre sig i lokal-avisen.

Jeg mener, at denne bestemmelse bør tages op til revideret overvejelse i bestyrelsen, da den udelukker rigtigt mange fra at deltage i både debatter, kronikker eller til at indsende artikler og at det er direkte diskriminerende.

Sivdleq nr. 37-mi qupperneq 11 - mi aaqqisuisut kajumissaarillutik allassimapput illoqarfitsinni pisartut allaaseralugit assiliilluta ilanngussisarsinnaasugut.

Qupp. 14-imili siulersuisut allassimapput oqallitsitsiniarutta pinngitsoorata oqallissaarutivut oqaatsit marluk (qallunaatut/kalaallisut) atorlugit Sivdleq-mut nassiunneqartassasut.

Paasisakka naapertorlugit Sivdleq Qeqqata kommunianiit aningaasanik tapiissutisisarpoq. Taakku aningaasat akilerartartuninngaaniit pisarsiarineqartarsimassasut naatsersuutigaara.

Ataasiinnarmik oqaasilik (qallunaatut/kalaallisulluunniit) aamma isummaminik annissisinnnaasariaqarpoq, isumaga naapertorlugu!

Aalajangiussaq taamaattoq siulersuisuni eqqartorneqaqqittariaqarsoraara kinaassusersiuineq pinngitsoorneqassappat.

Med venlig hilsen/Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga

Dortheivalo Lennert Jensen (dobbeltsproget, der ikke tør at skrive indlæg på grønlandsk/marlunnik oqaaseqaraluarluni kalaallisut oqallissaarutissanik nassitsinissaminut nangaassuteqartartoq)

5 kommentarer:

 1. Ja, Kräuterblut er altid godt! Jeg er meget imponeret over det grønlandske, men fatter selvfølgelig ikke en bjælde. Synes, det er et godt indlæg!

  SvarSlet
 2. Jeg kunne virkelig mærke effekten af kraüter blut og det var bare godt. Jeg håber, at jeg får noget respons på mit indlæg til lokalavisen!

  SvarSlet
 3. Jeg er glad for at læse, at der virkelig er en effekt af Kräuterblut, for Sørens blodprocent ligger konstant for lavt pga hans sygdom, og der er grænser for, hvor tit han må få transfusion - så bliver knoglemarven "doven". Der er én, der har nævnt Kräuterblut, så det må han prøve.
  Det er et godt indlæg, du har skrevet!

  SvarSlet
 4. Det øverste billede: DU ER KONKURRENCEKLAR - BASTA!!!!

  SvarSlet
 5. Hannekludekone: jeg tror ikke at det skader at tage Kraüter blut, men for en sikkerheds skyld kan I da forhøre jer hos hans læge?! Jeg havde rigtig god gavn af det i sommeren.
  Taxastrikker: Tak, men så skal der jo også lige være en konkurrence at deltage i, hvor emnet er daglig-dags-billeder-fra-en-ganske-almindelig-kone tema involveret. Du smiger mig, gør du ;-) TAK

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.