Lørdagskylling / lørdagsrype
Jan og Johannes trodsede i dag de kraftige vindstød med snefygning til følge, tog chancen og drog til fjelds.
De ville se efter ryper og ikke mindst ud i den friske, kolde luft og bevæge sig. De fik lidt af det hele.
De fik 3 ryper hver og det er ikke så ringe taget vejret i betragtning, masser af frisk luft og fik rørt sig lidt.
Vores ryper bliver gemt i fryseren sammen med de andre fra i efteråret.
Lena og Johannes vil grydestege og spise deres i morgen aften.
Jeg skrev tidligere, at jeg ikke kunne se noget flot ved en rype overhovedet.
Det er måske lige lidt overdrevet, for hver del for sig er sådan set fin og fugle-agtig, men sat sammen, synes jeg, at rypen er lidt mærkeligt proportioneret, men det er måske fordi jeg sammenligner alle fugle med ravnen??
Den er måske meget pæn alligevel, selvom den hoved er ganske lille og fødderne er store, med klør og smart indrettet til det kolde klima?
Måske skulle jeg revidere min opfattelse af den lille hønsefugl alligevel, men det behøver jo ikke være lige nu, vel?!
Nå, men rypen er Grønlands eneste hønsefugl.
Den er hvid om vinteren og broget/ brun om sommeren.
Rypen (på grønlandsk: Aqisseq/ flertal: aqissit og kyllingen: aqissiaq) lever af sortebær, nye skud på grene og anden vegetation og for hver ca. 10. år er der "rypeår", hvor der forekommer træk i stort antal.
Jeg har hørt at det også afhænger af, hvor meget regn, der falder i løbet af sommeren, da det også er afgørende for ungernes overlevelse.
Rypen er ca på størrelse med en due og noget kønnere, for duen er bare adr! (øhh.. )
Kråsen, som jo er en slags for-mave eller hvad man kan kalde den,(på grønlandsk: puiaq) kan pustes op som en ballon, altså, når den er skudt og død, og hænges til at tørre og er efter tørring hældes indholdet af kråsen ud og er velegnet som essens i snaps/brændevin. En rypekråse-snaps kan aldrig blive ens, da det jo i sagens natur afhænger af, hvad rypen har spist/hvad der ligger i kråsen.
Da jeg søgte på nettet fandt jeg dette, som fortæller, at de ryper, der tilsyneladende levede på Færøerne indtil 1902, stammede fra Grønland. Om der lever nogen ryper på Færøerne nu, ved jeg ikke, men måske du ved det?
Nu har jeg ikke læst hele artiklen, men det ligger lige her, så hvis du har lyst, kan du jo læse den.
Ryper har en speciel smag, nogen kan lide smagen og andre kan ikke. Jeg elsker ryper. Grydestegte ryper, mums!
Min lillesøster Lenas er de bedste! Ryper er nu kønnest i min søsters stegegryde.
P.S bare lige så du ved det, så er det ikke skum, men frosset sne, der sidder på rypens kind.
Grydesteget ryper er simpelthen noget af det bedste, jeg erindrer at have spist i mine år i Grønland. Vi var så heldige at være i Angmagssalik (Tasilaak nu) i 1967/68, hvor det var rypeår, og vi kunne købe lige så mange vi ønskede til næsten ingen penge. Vi fyldte fryseren og sendte nogle til DK til vores næste ferie, så vi kunne invitere familie på rypesteg - UUHMM!
SvarSletRyper er bare dejlig mad og især hvis de bliver lavet ordentligt
SvarSletHmmm lørdagskylling får bare en anden betydning når man ser sådan en blodig fætter ;) Håber maden smagte ;)
SvarSletDer er jeg nok for vant til kølediskens "rene" varer! Men NØJ hvor gad jeg nu godt ud og fange een selv alligevel... man er vel nysgerrig.
Tina, vores ryper røg direkte i fryseren, så vi har ikke smagt på fuglene endnu. Du har da ganske ret i, at det er noget mere rent, at gå ned i supermarkedet og købe kødet. Da slipper du for at slagte, hakke, skære og gøre rent bagefter, men til gengæld ved du lige nøjagtig, hvad du får.. der er fordele og ulemper ved begge dele. Det er sjovt at skyde/plukke/høste sin mad selv og alle skulle have lov at prøve bare een gang i deres liv.
SvarSletTak for din fine blog. På min egen blog har jeg også noget om rypen, og den fabelagtige rypekro snaps:
SvarSlethttp://www.24.dk/user/lazyclip/perma/2010/02/12/Friendly_Grouse