lørdag den 9. januar 2010

Jamen de har selv meldt sig

er der utroligt mange, der siger om de sølle stakler, der melder sig til X-factor uden, at kunne synge en eneste ren tone og som skiller sig så fuldstændigt ud fra det normale.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på den tydeligt psykisk syge udenlandske (polske?) dame, der gjorde sig selv til grin for millioner af seere i går aftes og vi fik da lige de tre højt-betalte dommeres mening at høre

Jeg tænker også på den (måske) lettere berusede bedstemor, der ville vise sin kunnen udi rap, som vi fik lov at skråle af grin over.

Vi fik også lov til at ryste på hovedet af den fuldstændigt virkelighedsfjerne og tydeligt psykisk syge klaver/orgel-spiller eller hvad med den nørdede historie-studerende, som DR lavede stort, stort grin med og som vi også fik lov at grine af!

JA, de har sguda selv meldt sig til x-factor, men de har meldt sig fordi de troede, at de havde talent og endda så stort, at de kunne drive det til mere end bare at stå på badeværelset, i koret eller hvor de nu har fået deres åbenbaring for eget talent.

De har ikke meldt sig fordi de ville latterliggøres og gøres til grin for hele Danmark og hvor man ellers kan se DR!

Jeg har ondt af de mennesker, som står der på det eftertragtede kryds, fuldstædingt uden selverkendelse og nogle af dem psykisk syge eller ihverfald ikke helt “normale”.

Det er sørme ikke et godt signal at sende ud til de mange millioner af seere:

Det er i orden at grine åbenlyst af mennesker, der dummer sig helt gevaldigt uden at de ved det og vi bliver hjulpet på vej af DR, er bidrager med fine årstidsbilleder og slideshows af kalender-blade, der hastigt daler og som minder os om, at vi ikke har tid til at tage os af de svage og ikke helt normale.

Vi griner af psykisk syge mennesker, der har så lidt/ingen realitetssans og ingen tager de mennekser i hånden  inden de begiver sig ud i rampelyset og ingen tager dem blidt og næstekærligt i hånden og  fortæller dem, at deres talenter måske ligger i helt andre retninger, ingen fortæller fulderikken, at det måske er bedst at han/hun går hjem og sover branderten lidt ud.

Jeg hader den slags programmer, der oser så meget af mangel på omsorg, medmenneskelighed og hensynsfuldhed overfor de svage i samfundet og som booster det offentlige mobbe-gen.

Jeg ville ønske at DR havde sorteret kraftigt ud i de håbefulde inden de begyndte at indspille, så en hel nation ikke skulle sidde og more sig over de svage og at vi ikke fredag efter fredag skulle mades med hvordan man siger og behandler medmennesker, der er knap så talentfulde.

Og hvorfor slukker jeg så ikke bare  mit skide fjernsyn, spørger du så?

Jeg så det i går aftes sammen med mine piger, som er helt vilde med det og som griner og morer sig bl.a over de sølle skæbner, der bliver udstillet i den offentlige gabestok til latter og hån.

De kender min holdning til udsendelsen X-factor så jeg melder afbud de næste mange fredage igen, ligesom sidste år og de ved hvorfor og nu ved du det også

16 kommentarer:

 1. Kære Dorthe

  Hvor har du ret.

  Mvh Margretha

  SvarSlet
 2. Jeg er ganske enig med dig. Jeg ser ikke de programmer af samme årsag. Jeg er pædagog af uddannelse og kan ikke holde ud at se det, for jeg sidder og diagnosticerer de stakkels mennesker der er på tv. Jeg fatter slet ikke konceptet. Måske er det vores uddannelse, indsigt og alder, der gør at vi har empati og medfølelse og noget så gammeldags som næstekærlighed mod vore medmennesker, men jeg synes det skrækkeligt at se og jeg bliver dybt nedtrykt. På DR 1 var det ikke meget bedre- da handlede det om hvad kvinder tænkte og at vi var helt forskellige fra mænd osv- en masse forfærdelige dogmer, som ikke har spor hold i virkeligheden. Der var et helt studie fuldt venindekvinder, som jeg kalder dem- de der ikke kan stå på deres egne ben uden at være i flok- og 3 stakkels mænd, der synligt var pinligt berørt af at skulle tage stilling til om 4 piger i solbriller og stråhat og bikinier, der tydeligvis ikke passede- i hvert fald ikke den enes bh- det var ved at gå helt galt- i str 36, 40, 44 og 48 var den eller den type de foretrak. De forsøgte ihærdigt at sige, at det ikke handlede om kroppen, men det troede man så bare ikke på??!!! hvorefter flere så foretrak str 48 for at få fred. Dybt pinligt- især da de kommenterede den pige i den forkerte bh. Jeg ved ikke hvordan så uprofessionelle folk kan lave så dårligt tv - uden at tænke. Jeg tror jeg låner en film i næste uge og sætter på i prime time.

  SvarSlet
 3. Helt enig, hvorfor har DR ingen "sorteringsrum" før folk træder offentligt.
  KH mor

  SvarSlet
 4. Godt du siger det!Det var absolut rædselsfuldt at være seer til igår. Og det var ikke med min gode vilje, jeg så det og vigtigst af alt: Jeg vil ikke følge det show fremover. Det var under lavmålet.

  SvarSlet
 5. De har jo rent fakstisk et sorteringsrum. Mange når aldrig ind til de tre dommere. Det er kun dem der er SÅ specielle eller rent faktisk har lidt talent der kommer videre ind til dommerne. Men hvad folk da ikke gør, for at blive kendte..... Hajjaar.

  SvarSlet
 6. hvor er det rigtigt, det du siger der. Jeg ser ikke alle de programmer, der kører, af samme grund. Det er jo ikke bare de medvirkende, der bliver til grin,men det gør seerne også-efter min mening

  SvarSlet
 7. Jeg kan godt lide at se x-faktor, men i går brød jeg mig ikke om det. Jeg vil ikke stoppe med at følge med i det, da jeg elsker at se finalerne. Dog synes jeg stadig, at udvælgelsesprogrammet er ret dårlig, det har det været de forrige år. For min skyld, kunne de bare starte med først at sende finalerne når de når så langt.

  SvarSlet
 8. Under alle omstændigheder burde de der sorteringer være meget, meget mer finmaskede så staklerne og de syge og ikke mindst de mennesker, der ikke selv ved af een eller anden grund, ikke gør sig selv til grin for så mange millioner mennesker.
  Det er ydmygende og uværdigt for dem og seerne og slet ikke rart at se på.

  Jeg læste et eller andet sted, at børn og unge (og visse voksne vel også) godt ved, at det er fjernsyn, at det er konkurrence og showbizz og at man derfor ikke skal behandle og tiltale sine medmennesker sådan som de gør i X-factor, ligesom man også ved, at man ikke render rundt og kickbokser klassekammerarterne eller kollegaerne, fordi man har set en turnering på fjernsynet, men forskellen er altså lige efter min mening, at mange af de mennesker der stiller op til X-factor udvælgelse, kommer direkte fra gaden, hvad de som stiller op til forskellige turneringer ikke gør.. de har øvet sig og må have en vis erfaring, ligesom de højst sandsynligt har en træner eller vejleder.
  De bærer mange af de mennesker, som vi så i fjernsynet i går ikke præg af at have haft.

  DR skån os dog for at se offenlige mobbe-scener, hvor mennesker bliver ydmyget og nedgjort!

  SvarSlet
 9. Ja! Der er Masser af PRE-AUDITIONS før live. 'Reality tiden' vi efterhånden alle bliver berørt af er fandme skræmmende. X factor vs. mobning, bliver debateret heftigt, og jeg vil appelere til at debatten fortsætter, 'x factor' er med til at bringe det Værste frem i mennesket. DR & Produktionsselskabet BLU, har et kæmpe forklaringsproblem med hensyn til det etiske i det groteske tv koncept xfactr. Jeg vil opfordre alle der er enige i netop det, til at skrive til enten DR's programansvarlige Jan Lagermann Lundme, eller til BLU. Har psykisk syge selv valgt at blive syge? det er trukket skarpt op ja, men vi har altså gentagne gange set Eksempelvis sindslidende (nu er det at være sindslidende som sådan naturligvis ikke nogen hindring for at besidde stor musikalsk talent.. hvis pågældende vel at mærke har det godt.. og er afklaret med situationen osv.) MEN! vi har som sagt gentagne gange i x factor, set Mange eksempler på mennesker, der Helt Tydeligt er ude af mental balance....! Det er simpelthen horribelt, kynisk & ondskabsfuldt.
  Ericsen.

  SvarSlet
 10. Av, jeg fik ikke rettet kommentaren i klade, inden den blev sendt afsted. Men jeg er sikker på at de fleste kan forstå sammenhængen alligevel. Alligevel vil jeg omformulerer det her...!
  Nu er det dét at være sindslidende naturligvis ikke nogen hindring for at besidde et stor musikalsk talent, og 'man' kan selvfølgelig også deltage på FX et tv program, Hvis pågældende har det godt, er afklaret med situationen m.m.
  Ericsen.

  SvarSlet
 11. Ps. Hej Dorthe. Jeg så godt at du har skrevet lidt om emnet i 'x factor debatten' på DR, det var derfor at jeg fandt bloggen her. Og du er jo god til at formulere dig, så jeg vil altså også opfordre dig til at skrive til DR's Jan Lagermann Lundme (programansvarlig) og produktionsselskabet BLU. Jo flere der gør det, jo større er chansen for at de strammer de etiske regler (man skulle godtnok ikke tro de overhovedet har nogle.....!?)
  Venligst Ericsen.

  SvarSlet
 12. Ericsen.. Jeg ledte i lang tid på DRs hjemmeside for at finde een som jeg kunne skrive til, men fandt ingen og lavede derfor mit link til mit indlæg via debatten. Jeg ville utroligt gerne have sendt det til den ansvarlige for programmet for X-factor, så også han/hun fik det at vide, men fandt desværre ikke ud af hvordan man gør. Vi er fuldstændigt enige om det manglende etiske og moralske aspekt i programmet, og jeg har som sådan ikke noget imod den slags programmer.. bare de er sobre og ikke udnytter svage mennesker eller skal lave underholdning på deres bekostning, hvad de jo ganske tydeligt gør i denne sæson. Jeg syntes fx det var fint nok med "vild med dans" selvom det ikke var et program, som jeg partout skulle se, men der var deltagerne jo heller ikke udstillet på samme måde. Det andet er noget direkte svineri!

  SvarSlet
 13. Jeg er bare så enig, og jeg er også holdt op med at se det. Og desuden: mine børn skal ikke se det, for ligeså værdifuldt det er for børn at se, at en indsats lønner sig, ligeså skadeligt er det for dem at se, at folk med magt (DR, dommerne) tillader sig et billigt grin ad svage mennesker.

  SvarSlet
 14. Hannah, jeg har forsøgt at fortælle mine børn om min holdning og håber, så at de kan se lidt mere nuanceret på TV-programmers inddirekte manipulering af vores rummelighed, vores grænser og vores medmenneskelighed. Jeg håber, at de har forstået og kan skelne mellem "virkelighed" og TV?

  SvarSlet
 15. Hej Dorte.
  Unskyld det sene svar. Jamen vi er jo helt grunlæggende enige. Det skal dog lige med, at jeg personligt mener at tv-koncepter som x factor, Ikke høre hjemme på DR, samt er med til at ødelægge selve Idéen med public service etc., jeg ser det som en skræmmende glidebane.
  Det er en helt anden diskussion. Men tilbage til debatten, jeg har ligesom dig surfet i over en time på DR sitet, uden at finde rette sted jeg ku' sende e-mail. Derfor har jeg skrevet et godt 'gammeldags' brev (faktisk hele to) med hjælp fra min bibliotekar-søster, så det kommer til at stå knivskarpt, i rette kontekst osv. Det er enddnu ikke sendt afsted ... men det blir' det. Til Programansvarlig Jan Lagermand Lundme OG andre. Jeg sender også en kopi, til produktionsselskabet BLU. Og det er som førnævnt, primært det etiske, el mangel på samme jeg angriber. Jeg er alt andet end puritansk ... har i en periode bla. boet i fristaden, og været tilknyttet andre alternative 'projekter', derudover er jeg udøvende rockmusiker. Det er bare for at slå fast at jeg ikke er den stereotyp, som der desværre i dele af befolkningen har tendens til at tro at det mest er fx stærkt puritanske mennesker, der 'angriber' fx x factor. Men Dorthe ... gør evt. som jeg, skrev et alm. brev ... det skal nok komme frem (husk at lave et par kopier) Jeg er ikke naiv, og ved godt at det i første omgang Ikke har nogle som helst effekt, på et program (som selvom det kan undre) har Så mange seer. Men at gøre ingenting ... er i hvertfald Ikke vejen frem.
  Venligs C. Ericksen.

  SvarSlet
 16. Ov, jeg skal lige ha' med, at jeg Har fundet siden hvor man kan finde alle DRs medarbejdere. Jeg er desværre ikke nogen IT nørd for at sige det meget mildt, men hvis i søger efter seernes info side, er det muligt at finde rette 'indstans' og rette hendvendelse ... som jeg igen igen! kun kan opfordre til. Når det er sagt, tror jeg faktisk at det er en meget god idé, at sende alm. brev (det Er enddnu trods it alderen mere personligt)
  C. Ericsen.

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.