tirsdag den 2. december 2008

Hvidvinsglögg med hyldeblomstsaft

Jeg har søgt og søgt på nettet for at kunne linke til hvidvins-glögg, men fandt ikke een, som ligner, den jeg laver, så her får I min version fra 2000-2202, som..synes jeg ihvertfald selv, slår den røde fuldstændigt af banen (hvorfra jeg har fået opskriften, ved jeg ikke, men jeg har ændret og tilføjet, undladt og tilsmagt ingredienserne i denne opskrift):
 • ca. 4-5 dl koncentreret hyldeblomstsaft (Kavlis er go') og husk nu: det skal være blomst, ikke bær!
 • ca.5-6 hele nelliker
 • en tommelfinger-stor frisk ingefær skrællet og skåret i tynde skiver, gerne mere, hvis man kan lide ingefær, og det skulle jo være godt mod gigt og transportsyge..hvis man nu skulle køres hjem efter indtagelse af glöggen?!
 • ca 2 dl vodka uden smag og gerne lidt mere, hvis det er koldt udenfor eller man er stresset
 • 2 hele vaniliestænger, hvor marven er skrabet ud, men du skal også bruge bælgen (Hvis du bor i Danmark, så gå efter princips lækre vaniliestænger!)
 • 2-3 kanelstænger, der også skulle være sundt..det skulle tage oppustetheden, har jeg hørt ;-)
 • gerne 3-4 hele stjerneanis. Det dufter dejligt af jul og ser flot ud i essens-glasset.
 • en godt skrubbet appelsins skral skåret med et juliennejern og smid gerne appelsinen, der er skåret i små stykker ned i glasset også, hvis du kan lide appelsin. Det skulle være godt med noget frugt engang imellem.

Det hele skal trække i mindst 1 døgn, men meget gerne meget længere i et lukket glas. Efter at essensen har trukket, sier og varmer man ca 3-4 dl af denne essens op i en gryde med en tør flaske/karton hvidvin og tilsætter masser af de store saftige jumbo-rosiner, en håndfuld skoldede, smuttede og tyndtskårne mandler, en lille håndfuld tern-skårne abrikoser og hvis man synes 5-8 skårne figner. Essenssen, som er tilbage i glasset, tilsættes ekstra hyldeblomstsaft og mere vodka..ligesom en surdej og du kan brygge videre.. Server glöggen sammen med stærke ingefærsmåkager med ekstra ingefær og ekstra pebrede pebernødder..ikke de sædvanlige brunkager eller fede klejner.. Mums, sir' jeg dig bare. Skulle du være til flere abrikoser, kan marcipanfyldte abrikoser, der er dyppet i hvid, smeltet chokolade også glide pænt ned med den flotte, gyldne, søde og anderledes juleglögg.

5 kommentarer:

 1. ~ ♥ ~
  Sa spennende a finne deg her fra Grönland!!!
  Er svaert intressert i landet!
  Ha sett det noen ganger fra fly, men ha aldri blitt der selv til nu!
  Vil kommer tilbake til bloggen din og vil liste meg som follower!
  Ta en titt innom bloggen min ogsa
  www.bea-nype.blogspot.com.
  Velkommen!!
  ~ ♥ ~
  En ny venn
  Beatrice

  SvarSlet
 2. Hvor lyder det bare GODT. Jeg er ikke vild med den traditionelle julegløgg, men det her skal simpelthen afprøves.

  (Jeg er ikke ny seer på din blog - den har jeg fulgt længe. Den er så flot.)

  SvarSlet
 3. Bea..du er velkommen til at komme forbi igen, og Ellen,tak skal du have og jeg tror ikke du bliver skuffet over hvidvinsglöggen.

  SvarSlet
 4. Hej Dortheivalo.
  Det var faktisk pga glöggen at jeg arriverede din side. Men så blev jeg hængende, og har stor-nydt dine skønne billeder. Både de meget smukke billeder og beskrivelser af nationaldragten, og f.eks sommerbillederne fra Sisimiut. Åh...hvor jeg længes! Kan stadig mærke duften af sortebær og lav og hav, når jeg lå på ryggen i solen på en god sommerdag i fjeldet.
  Jeg og min familie boede og arbejdede som lærere i Kangaatsiaq fra 1994-1997, og vi tænker ofte tilbage på de år med stor glæde.
  Nu kan jeg vende tibage til din blog en gang imellem, og følge lidt med på afstand.
  Mange julehilsner fra Henriette

  SvarSlet
 5. Nåh ja...og nu vil jeg gå ud og lave forberedelser til en god gang glögg;-)

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.