Mandags-aftensmad
Som tidligere nævnt, spiser vi ganske almindelig mad heroppe.. meget af det, ligner højst sandsynligt det du spiser?
Om morgenen tager Jan en pose mad op af fryseren, som så tør op i løbet af dagen.
Engang da børnene var små, lavede jeg madplaner, men alt for ofte, kunne jeg ikke lige få fat i de ingredienser, som skulle bruges eller et eller andet gik galt så madplanen gik i vasken.
Den eneste plan vi har nu, er at Jan tager en pose et-eller-andet op af fryseren om morgenen og så laver jeg det om aftenen.
Det er ofte kød eller fisk, som vi selv har fanget, men tilberedningen af fx. rensdyr-kød er ikke meget forskellig fra at tilberede fx. kalvekød eller vildt-kød fra fx. Danmark.
Vi har både stege, småkød og fars af vores selvfangede rensdyr.
Torsk derimod, er jo det samme, næsten overalt i verden og der findes et hav af opskrifter på nettet, hvis man er løbet tør for nye tilberednings-ideer.
Jeg laver meget ofte min torskepande og det gjorde jeg så også i dag.
Den ret er så nem at lave og kan laves så utroligt flot, når man gør sig umage med pyntningen, at den burde laves noget oftere.
Har du mulighed for at skaffe dig noget billigt torskekød uden skind og ben, burde du prøve at lave denne ret en dag.
Jeg brugte:
600 gram torskekød uden skind og ben
4 dl jasmin-ris
6-7 dl koldt vand
2 hele løg skåret i små tern
en del karry
salt
ca 2½ dl piskefløde
en lille potte frisk persille
og (i det her tilfælde og fordi der ikke var andet) 500 gram små, sølle coop-rejer.
Du starter med at hælde risene ud i en pande med høj kant.
Krydr med masser af karry.
Jeg kan godt lide karry og især til fisk.
Skær løgene i små tern og hæld over risene.
Salt ris, karry og løg.
(Det er godt med gode skarpe knive i køkkenet, men pas nu på alligevel!)
Skær fisken (som ikke absolut behøver at være torsk, men også kan være en anden fisk) i mundrette stykker og læg over risen og løgene.
Salt fisken
Hæld vand over det hele og vandet skal akkurat nå op til fisken.
Læg låg på og lad det koge op..
Når det har kogt op, skal du skrue helt ned for varmen, så risene ikke brænder på. (koger det helt tør for væde, må du gerne tilsætte et par sjatter eller to)
Så venter du.. Det skal have ca ½ time / 40 minutter.
Har du fået torskehovedet med dig hjem, kan du pille ørestenene ud af hovedet på torsken, rense dem grundigt og lime dem på en lille ørestik.
Så har du et par øreringe, som er helt og aldeles unikke, skabt af en torsk uden din indflydelse
(og jajaja.. limet på af en torsk.. den lå jo lige til højrebenet)
Når risen er kogt færdig, pisker du fløden.
Du lægger den groft klippede persille
i midten af panden, lægger rejerne rundt om
og den piskede fløde yderst.
Havde jeg haft tid og lyst og måske ventet gæster, havde jeg sprøjtet flødeskummet ud med tylpose og det hele, men i aften er det bare mandag og tiden er ikke helt til det store, så det blev, rystet i en pose til det blev stift, hjørnet klippet af og sprøjet ud.
Et groft, hjemmebagt brød plejer at gå rigtig godt til torske-retten.
Nam, nam det ser lækkert ud!
SvarSletDet smager, så selv børn gider at spise det. Flødeskummet smelter jo ned i fisken og risen og bliver til sovs
SletUhm det er da vist noget der skal prøves.;-))
SvarSletjeg håber, at din flødskums-torsk bliver ligeså god som min
SletHejsa. Jo, detkan vi snakke med om! Det smager himmelsk! - Og så nyder jeg mine unikke ørestikker fra torsken! - Made by Dortheivalo! Og billederne gør endnu engang, at man får lyst til retten! - God dag til jer. Kærligst faster K.
SvarSletFaster K. God dag til dig og alle dine.. I er tit i vores tanker <3
Slet