søndag den 20. december 2009

Mandags-tema-EVENTYR

Måne-reparatøren:

Jeg snyder lidt. Det er næsten eventyr. Næsten sandt og næsten eventyr, men her kommer eventyrlige historier, som næsten er sande

Kan du huske skærmtrolden Hugo?

Hmm.. kan du så huske, at jeg har fortalt dig, at min fars motto vel nærmest er: ” Er det ikke lavet af Gud, men af et menneske, kan det ordnes?

Jeg har også fortalt et par gange, at vi og især min fars børnebørn tit og ofte har betroet ham diverse stykker legetøj, som skulle limes, sættes sammen eller ordnes på anden vis. 6

Deres aataa bliver betroet en del.

Nogen gange, okay en sjælden gang, får jeg lidt ondt af manden, for vi kommer slæbende med alt muligt skrammel, som er gået i stykker og som vi mener min far/ aataa kan ordne.

Jeg mindes heller ikke, at vi er gået med uforurettet sag og det virker jo nærmest som en opfordring til at komme med mere.

Det virker ikke bare opfordrende, men faktisk også udfordrende, at han for en menneskealder siden spurgte Simon, der akkurat var kommet til verden, om han vidste, hvorfor månen så tit gik i stykker.?

Hver måned går månen i stykker.

Den bliver både halv og kvart inden den igen bliver rund og fin. Om han vidste, hvordan dette hang sammen?

månenistykker 

” Det er nogle uartige drenge, der kaster med sten på månen, så den går i stykker”

fortalte han Simon, der sad med sine store, brune øjne og slugte alt råt.. det skulle både hans søstre og fætre siden hen også vise sig at gøre, altså at sidde med åben mund og fremstående polypper og sluge det hele råt.

”Næ, de uartige drenge ødelægger månen hele tiden og det har uartige drenge altid gjort.

Det er vel nok godt, at du er så sød, Simon.

“Men som min fars far og som min far, er det nu min opgave, at tage min magiske stige mindst en gang om måneden og kravle op og få ordnet månen.

Få samlet den sammen og få gjort den hel igen.

Og når jeg nu alligevel er der oppe, skal jeg også pudse den med min specielle måne-pudse-klud. Og hvis jeg endda har tid nok kan jeg nogle gange også få pudset nogle af stjernerne.

Det er derfor de skinner så fint.

Snorene, der holder månen fast deroppe, bliver nogle gange lidt slappe, så de bliver også jævnligt strammet og så hænger månen jo så fint højt på himlen, kan du nok se”.

” Simon, kan du så gætte hvem, der skal ordne og pudse månen, når jeg ikke kan mere? Nej, det er ikke din mor, men dig”

Det tog Simon nogle år, at acceptere det tunge lod, at skulle være måne-mekaniker, men jeg tror næsten, at han har affundet sig med det nu?

Opgaven kan vel også deles ud til Simons fætre, der stadig nyder, at høre om deres aataas ture til og fra månen, når den er gået i stykker, skal samles og pudses?måneerfaldetnedpåfjeldet

Hvordan kommer skærmtrolden Hugo ind i billedet?

Jo, da skærmtrolden Hugo havde sit ugentlige show i fjernsynet, betroede min far /aataa Simon, at Hugo faktisk boede under gulvbrædderne i vinterhaven hjemme hos aataa, altså når han ikke lige var inde i fjernsynet, og at Hugos aataa også boede hos aataa.

Alle har jo en aataa, også Hugo.

Hugos aataa boede så ikke under vinterhavens gulvbrædder, men i kælderen. Simon, som var blevet lidt ældre og som nu ville se beviser før han troede, fik vist et uhyrligt billede af Hugos aataa.. aataas udtrådte sutsko, der havde været igennem kopimaskinen.

Billedet, kopien af sutskoen er for længst væk, men vi husker alle det livagtige billede, der skulle forestille Hugos aataa.

Som sagt var Simon blevet ældre, så han forstod også at drage fordel af de historier, han var begyndt at tvivle en anelse på, ved at give Hugo skylden for alverdens ting, som vi voksne uforvarende troede Simon havde lavet af skarnsstreger og ulykker (malet mit nymalede køkken, spildt en pakken mel, havregryn, en dåse kakao-pulver eller lign. )

Hvis der ikke er en Hugo, er der altid en anden, der kan være genstand og årsag til, at der bliver fortalt næsten u-troligheder krydret med en masse finurlige finesser, sløjfer og næsten sande historier.

Så sent som i dag hørte vi så lige, at der var flyttet en rigtig, vaskeægte nisse ind i mine forældres kælder…

Vidste du for resten godt, at der i en lang årrække boede en børnebanker-mand nede på havnen? Han boede i et langt, langt rør, som siden blev genbrugt som skorsten på forbrændings-anstalten. Han var en skræmmende mand, der dog viste sig at være et ensomt uhyre, der havde fået den kedelige opgave af kommunen, at indfange alle de her uartige drenge, der bl.a ødelagde månen og læse dem teksten.

Han levede ikke op til sit ry som børnebankermand, så kommunen fyrede ham for tjenesteforsømmelse og pga landets allerede dengang skrantende økonomi og brugte som sagt hans bolig som skorsten til forbrændings-anstalten.

Stillingen som børnebankermand blev ikke genopslået, men jeg tænker, at ideen måske er god nok med sådan en børnebankermand?

Nogen gange har aataas historier dog ikke helt holdt vand.. som fx i sommer, hvor han forsøgte at bilde fætrene Silas og Daniel ind, at grunden til at han ikke hoppede i badebukser og sprang i vandet var, at hans krop var dækket af en kæmpestor og meget frygtindgydende tatovering i form af en drage.

Da han ikke kunne fremvise andet en et par strittende hår på brystet og en lidt bleg teint, konkluderede fætrene (Daniel og Silas) at aataa (måske) var fuld af løgn og havde en lidt for livlig fantasi?

Eller om dengang han deltog i hurtigløb på skøjter, og han ikke var helt fremme, men så bare slog en stor prut, som sørgede for at han kom meget, meget hurtigt frem, blev en suveræn vinder og slog alle rekorder, som siden ikke er blevet overgået..

Men jeg ynder nu at tænke på, at det er min far, der hver måned sørger for, at månen hænger rund og fin på himlen med de snore der nu holder den oppe, strammet godt til, så den ikke falder ned og at når den skinner fint og blankt, så er det altså fordi min far endnu engang har sat tid af til at få den ordnet og pudset.

Og måske har Hugo vippet et gulvbræt op og kikket op mod himlen for at se om hele gik ordentligt for sig.

larsmåne (billedet har jeg fået af Lars Weiss. Tak Lars)

P.S Min farfar, der boede i Sønderborg, sejlede om ikke dagligt, så ugentligt med spritdamperen fra Sønderborg til Tyskland.

Min far fortalte os at det var farfars spritbåd, hvilket vi (altså mig og sikkert mine søstre også) naturligvis troede på.

Hvorfor skulle han ellers sejle så tit med den?

At det var for at købe sine rationer af smøger og få et slag kort med vennerne på overfarten, var ikke inkluderet i historien.

Måske jeg skulle forsøge at nedskrive alle de mange mærkelig historier vi er blevet fortalt gennem tiderne for at få lidt hold på dem? Lena har da ihvertfald efterspurgt det et par gange

Måske endda få dem be-eller afkræftet et eller andet sted?

Jeg er fx begyndt at tvivle lidt på om min far vitterligt er alene om at pudse månen og stjernerne, for jeg har mødt en rigtig himmelbestyrer og ham har min far da ikke nævnt noget om, når han har fortalt om sine udflugter op.

Når han har fortalt, har han altid været alene om at skulle sørge for at tingenes tilstand på den store himmel var i orden.

Måske han er hemmelig agent? OO7?

Eller fantasi-foder-mester?

Hmmm..

Andre har fortolket EVENTYR sådan HERMandagstemaknapp

10 kommentarer:

 1. Aataas motto: alt hvad Gud ikke har lavet, kan ordnes. Thank god.

  SvarSlet
 2. Vilka fantastisk fina bilder på månen.
  Jag har försökt att läsa och förstå men är det så att han lagar ett måninstrument?
  Ha en skön jul.

  SvarSlet
 3. Fantastisk fortælling! Det må være en kandidat til årets bedstefar. Han lyder vældig hyggelig (når han ikke fanger nisser... Hvordan var Hugo forresten havnet hjemme hos dem? Er der andre, der hører raslen af lænker?)
  Rigtig fin historie om månen!

  SvarSlet
 4. Jeg nød virkelig at læse din beretning,nej Aataas lyver ikke, han har bare et kreativt forhold til sandheden.
  Som lærer digtede jeg selv tilsvarende historier... En gang gav det bagslag. Jeg havde fortalt, at jeg var ude at sejle med en oceanliner i Stillehavet. Pludselig var den kolideret med en lille ø og kunne ikke komme fri. Men så hoppede jeg bare i land og skubbede den fri...
  Dagen efter fortalt en kollega mig, at bilen, som holdt i en kældergarage, ikke ville starte. Hans lille 7-årige datter forslog: "Ring til Bo, han kan sagtens bære den op og skubbe den i gang....."

  SvarSlet
 5. Herlig fortelling og for en bestefar:)
  Du legger mye arbeid ned i innleggene dine - også dem på ABC'n:)
  Takk for det!!!

  SvarSlet
 6. Oi, så fine bilder av månen!

  SvarSlet
 7. Det var flotte billeder af månen, det var faktisk det første jeg undrede mig over - du har enten en fin telelinse eller en kikkert med CCD-kamera.

  Da jeg så begyndte at læse texten kom smilet frem - tak for denne dejlige glade julehistorie og fred være med farfars skibsture :-)

  SvarSlet
 8. Alltid så hyggelig å komme inn på bloggen din:-) Vakre bilder og alltid noen gode ord til dem. Elsket fortellingen om bestefar dom forteller historien om månen. Tenker det var spennende for en liten guttetass å høre på

  SvarSlet
 9. Donald, billedet af månen har jeg fået af Lars Wiess. Jeg skal stille spørgsmålet videre til ham og videregive dine roser for det fine billede.

  Tak Qehenne.. det er ikke bare spændende for små piger og drenge, men også for de store piger og drenge :-)

  Tak Linsky

  Tak Petunia.. jeg synes jo det er sjovt, så det kan næsten ikke blive anderledes.¨

  Rimkoger: alt afhænger jo også af øjne, der ser og ører, der hører og nogle mennesker oplever jo mere end andre.
  Jeg kunne levedende forestille mig, at du også dyrkede let omgang med fakta indimelllem og især, hvis der var kreative ører i din nærhed.. alene udfra dine rim. Du tilhører en uddøende race, så rim videre og fortæl endelig alle børn og barnlige sjæle omkring dig om dine oplevelser og tak for din kommentar.

  Sinneskatten: Min far ordner månen, hver måned og pudser den med sin pudseklud :0)

  Dudi du har ret, det er sådan det er

  SvarSlet
 10. Spennende å lese,
  du skriver bra og jeg håper du kommer til å skrive ned historiene du er blitt fortalt oppgjennom årene :)

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.