søndag den 27. september 2009

Snespurve

5Jeg slog op i vores uundværlige bog: “GRØNLANDS FAUNA fugle-fisk-pattedyr” af Bent Muus, Finn Salomonsen og Christian Vibe og med de flotte illustrationer af Bente Olesen Nyström, Arthur Singer og Terry Riley, og der står at de ænder, som jeg forevigede i går, oftets overvintrer mod syd i Middelhavslandene, Sydasien og Mexico.

Det er altså noget af en strækning at tilbagelægge, men hellere det, end at stå med fødderne i halvfrossent isvand og leve af tørt, hvidt brød, som ingen andre gider spise.

De fugle, som jeg til gengæld gerne vil give lidt frø, er spurvene.

Hvorfor jeg laver den forskelsbehandling, kan jeg ikke gøre rede for?! (jo, hvis jeg ville vedkende mig den diskrimination, at de er sødere)1Spurvene er ved at samle sig i store flokke, og det var så tydeligt i går, at de søger mad. Det er sikkert svært at finde lige nu, så en lille håndsrækning blev det til fra min side med en pose frø. 2I morges sad de på rad og række ude på vores altan og spiste. Der var regulære slåskampe om de små frø, men de skal også snart trække mod Canada, hvor de søger ind i landet gennem St. Lawrennce Golfen eller også gør de, som de fleste andre, der overvintrer i områderne ved de store søer i det sydlige Canada/nordlige USA eller mod vest til præriestaterne, så lidt skal de jo have at flyve på. Deres kampvægt kan komme helt op på 43 gram.. Totallængde, står der, er mellem 17-19 cm. 3  “Mine” fugle er ungfugle, som sikkert er kommet til verden i midten af juni.4 Deres farver kommer ikke helt til deres ret på billederne, der taget gennem stue-vinduet, der ikke er helt rent længere, og billederne er tilogmed lidt sløredede, men søde er spurvene ihvertfald.86 79     De sidste par uger har et par falke været omkring byen. De jager højst sandsynligt spurvene, for alle duerne har de fået spist. Om de kan finde på at tage en and, ved jeg ikke, men falkene har ihvertfald travlt. Jeg har stået med kameraet i hånden et par gange, men de flyver som løbske F16-fly i en hastighed, der gør, at jeg ikke engang når at blinke med øjnene før de er væk, så enten skal de sætte sig stille ned og posere eller.. tja..

3 kommentarer:

 1. käre hele familie

  en stor hilsen fra hele familien, som befinder sig i jönköping.

  farmor

  SvarSlet
 2. De spurve er totalt for søde. Godt, at du kan give dem lidt energi til den lange rejse.
  Er der ikke også noget med, at de er glade for frø i fedt? (Kokosfedt eller palmin)
  Det er nogle fine, fine billeder!

  SvarSlet
 3. De er nemmerlig så søde og ser så bløde ud, når de puster sig op. Jeg har prøvet at give dem både med og uden fedt (ikke i år) og de spiser det hele.

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.