søndag den 29. november 2009

Mandags-tema-tradition

Mandagstemaknapp

Denne mandags tema er tradition.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har mange traditioner på andre tider af året end til jul.

Til gengæld rummer julen næsten ikke andet end traditioner og de starter aftenen før 1. søndag i advent, hvor stjernen bliver fundet frem, hængt op, men ikke tændt før om søndagen.

Hverken før eller efter.

Den bliver slukket og pillet ned igen Hellig Tre Konger, og så er julen for vores vedkommende slut og ovre.

Det er næsten en personlig fornærmelse mod mig, når folk tænder deres stjerner før adventssøndagen eller lader den hænge til langt ind i januar.

Hvis jeg havde bare det mindste at skulle have sagt, måtte ingen tænde deres julestjerne før byens juletræ var blevet tændt.

Der er sikkert mange i byen, der har en tradition med at tænde den lige før kirkegang, lige efter kirkegang, efter morgenmaden, som er specielt god denne første søndag i advent eller noget helt andet, men de kunne godt tage og tage hensyn til min tradition.. kunne de ikke? Kunne vi ikke blive enige om, at alle tænder deres julestjerne kl 16.15 den første søndag i advent og ikke før?

Det er nok ikke lige et emne, som de vil tage op i kommunalbestyrelsen, hvis jeg sendte et forslag afsted! Min hjemme hos mig, skal den tradition altså følges.

Hvordan er det hjemme hos dig?

Her er min far og mors stjerne:morogfarsstjerne

Lauras stjerne:

laurasstjerne

Sars stjerne:

sarasstjerne 

Og den stjerne, som hænger i vores stue (vores stjerne):

stjerneistuen

Vi forsøgte at indføre pandekager når vi havde søsætning af Jans båd, men det ender altid med at vi tager ud og sejle i stedet for, så den tradition er ikke slået helt igennem.

Der er næsten altid en grund til en tradition er opstået, og jeg har fået fortalt at stjernen skulle symbolisere den stjerne, der hang over Bethlehem, da Jesus iflg biblen blev født, og pandekager er jo fest-dessert (ihvertfald i vores verden).

Du kan se flere mandags-tema-indslag her

15 kommentarer:

 1. Det er slik hos meg også. Kun julen som er så strerkt bundet opp med tradisjoner og som hos deg kommer stjernene opp denne helgen, men tennes ikke før 1. søndag i advent.
  Koselige stjerner dere har:) Mine er ikke så fine.

  SvarSlet
 2. Så fina stjärnor, din röda är osedvanligt vacker. Jag hängde upp min igår, en gyllene. Har haft den liggande många år, men i år kom den upp.

  SvarSlet
 3. Heisann! Så utrolig flotte stjerner du har :) Kjempefin tradisjon!

  SvarSlet
 4. Her i Norge er tradisjonen fra gammelt av 2-delt når det gjelder hvor lenge julepynten skulle være fremme: Noen holdt på 13. dag Jul (som dere), og noen mente 20. dag var riktig (altså 13. januar). Jeg bruker den som passer meg best for anledningen (hvis juletreet er tomt for nåler, går det ut 6. januar...). Jeg synes det er verre med de som kaster ut alt 2. juledag. Da kan man jo like godt la det ligge på loftet!

  SvarSlet
 5. Oj vilka fina stjärnor...
  nu vill jag köpa en jag med!

  SvarSlet
 6. Nydelige stjerner og det er jo så moro at det finnes en for enhver smak! Er enig med det at julestjerna skal ikke tenner før 1. søndag i advent, mulig vi to er litt "gammeldags" der men sånn skal det være! ;o)

  SvarSlet
 7. Så fine stjerner! Og så fin stemning de skaper!

  SvarSlet
 8. For noen utrolig fine adventsstjerner. Jeg har hengt opp min i dag, hadde jeg hatt tid hadde det blitt gjort i går. Men det er noe med tradsisjoner som gjør at en helst vil ha det slik det har vært. Vi har det f.eks. slik at juletreet ikke skal pyntes før lille julaften og ikke tennes før kl 17.00 på julaften.

  Ønsker deg en riktig god adventsuke.

  SvarSlet
 9. Så nydelige alle stjernene var!
  eg må innrømme at jeg tjuvstarter litt.. Synes det er så koselig mes lys at jeg ikke greier å vente helt til søndag.

  SvarSlet
 10. Flotte bilder!

  Koselig med juletradisjoner :)

  SvarSlet
 11. Ja, har man ikke specielt meget glæde af julestjerner med lys i en periode som december hvor der er så mange mørke dage? Sådan har jeg det. :-)

  Det er dejligt at se dine billeder.

  SvarSlet
 12. Petunia: Dine stjerner er garanteret også fine. Som du ved er billeder jo taknemmelige og mine ser altså finere ud på billederne end i virkeligheden.

  Kadermo: Din gyldne stjerne er garantert flot og det giver sådan et hyggeligt lys

  Småbyliv: Det er en hygglig tradition og den er til at overkomme

  Stine: bare der er en fast dato at hænge op og tage ned på og helst den samme, syns jeg.. ellers bliver det noget rod i min verden tihi.

  Rantis: Godt at du blev inspireret

  Chatrin: Nej bestemt nej er vi ej "gammeldags" ;-) Vi vil bare ikke have indført nye og rodede traditioner..

  Randi: De giver så hyggeligt et lys, de stjerne

  Turid: Mit/vores juletræ skal heller ikke ind før d 23 og skal ikke tændes før. Sådan er det hjemme hos os, men der er nogen, som sætter juletræet ind allerede i starten af december og det må blive utroligt tørt inden det overhovedet bliver jul?

  Linsky: Hov hov.. :-)

  Assa: Det er godt med nogle (få) traditioner. Det er hyggeligt, men der skal ikke være så mange, at der ikke er plads til hygge, spræl og nytænkning, syns jeg

  SvarSlet
 13. Så flotte de stjernene er!
  Jeg er enig med deg; de bør tennes første søndag i advent og ikke før. Mine barn ønsker å ha mye julepynt allerede nå, men jeg sier til dem at tiden ikke er inne og at vi må vente. Juletreet skal for eksempel ikke pyntes før lille julaften :)

  SvarSlet
 14. Det er godt Melusine. hold igen ogo hold fast i traditionerne :-) (ellers bliver I jo også træt af al den julepynt inden det overhovedet er jul)

  SvarSlet
 15. For ein fin tradisjon dere har! Og artige og fine stjerner! :) Eg tenner også stjernen første søndag i advent, det har vi alltid gjort hjemme.

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.