tirsdag den 31. august 2010

Rabarberhuller

Der er gået hul i mine rabarberblade.

rabarber

Ikke bare et enkelt lille hul, men rigtig mange.

Der er også huller i lupinernes blade.

lupiner

Sådan lige nok til, at jeg synes, at jeg måske burde gøre noget.

Der er ingen orme eller insekter at se og måske gør det ikke noget?

Jeg ved det ikke.

Det kan være, at du ved det?

..som du kan se, vokser lupinen flot.

Den har ikke nået at sætte blomster. Den kan vel nå det endnu?

Og hvornår skal rabarberne høstes?

Nu eller senere lige inden frosten sætter ind???

6 kommentarer:

 1. Hej Dortheivalo
  Jeg tror du har besøg af nogle små biller f.eks. øresnudebiller. Jeg tænker de er kommet med, da du fik dine planter. Jeg kan læse ud af det, at du ikke har haft dem så længe.
  Rabarber skal i Danmark høstes fra de kommer op af jorden og indtil Sct Hans dvs en høstperiode tidligt forår fra ca april til slutningen af juni. I Grønland vil jeg skyde på at høsten skal startes når der er nok til en portion kompot og de er små spæde og saftige og så ca 1 md. Derefter skal de have lov til at stå og samle kræfter med deres store blade, der skal lave sukker til roden og resten af planten, så den kan stå vinteren igennem. Du kan starte dem op tidligere ved at sætte en hvid eller klar gulvspand over dem og på den måde give dem et minidrivhus, men først til næste sommer.
  Du skriver din lupin ikke har blomstret, så det må være nogle andre frøkapsler jeg kan se.Jeg kan nu se en lille knop så måske når den det Til gengæld kan jeg se du har en fin lille levkøj og den ser ikke ud til at have blomstret. Det er i Danmark en sommerblomst og måske når den det- men det kommer an på hvor lang tid I har godt vejr. Når frosten kommer dør den. Dejligt at se for en havenisse som mig, at der også er havenisser i Grønland.

  SvarSlet
 2. Karin Grøn: Du har ret; jeg har ikke haft hverken rabarber eller lupinerne særligt længe.. faktisk kun i små to måneder.
  De der øresnudebiller.. gør de mon andet end at lave de grimme huller i de flotte rabarberblade?
  Rabarberne er først lige vokset til, men de er ikke specielt røde i forhold til dem, som jeg ser i butikken en sjælden gang. Jeg vil forsøge med spande-metoden til næste forår ,men jeg er jo ren novice udi havenisse-arbejde.
  Øh Levkøj.. er det mon den sommerplante, som vi såede på skolen og satte ud foran huset da sommerferien startede du snakker om.. fnis fnis. Den er lige ved at blomstre med en flot farve. En af de nærmeste dage vil jeg så gøre noget ved de rabarber.. kunne du komme forbi og høste sammen med mig, mon. Der er jo mange rabarber :-)

  SvarSlet
 3. I arrived here just surfing. Congratulations on Your nicest blog and all good wishes from an Estonian living in Italy!

  SvarSlet
 4. Tror du har haft besøg af alle de larver, som du også kan se fjeldene plaget af. De kommer i følge eksperter i større mængder, når temperaturen stiger og vi har jo haft en varm sommer.

  Du skal høste dine rabarber nu. Du høster ved at trække i stænglen i stænglens retning. Du må ikke skære eller klippe. Men du må ikke høste i bund. Der skal være stængler og blade tilbage, som Karin nævnte.

  Der er forskellige sorter rabarber, nogle mere røde end andre. Mine vinrabarber er røde, men de andre - som jeg ikke ved hvad hedder - er sådan et blegt mix af rød og grøn, men de smager godt.

  Jeg skærer stænglerne ud i små stykker - 1-2 cm - og fryser dem. De er rigtig gode til en rabarber-relish (kompot) serveret til rensdyrsteg. De er også gode som kompot i desserter og kager. Kender du kogebogen: "Suveræne Successer" ? Her finder du en fantastisk desssert-opskrift med rabarber.

  Din lupin har en knop, men om den når at springe ud? Hmmm... Jeg er selv i DK p.t. men har ladet mig fortælle, at den første nattefrost har været der.

  SvarSlet
 5. Hej Dorthe!
  Flotte rabarber du har, mon de skal beskyttes mod frosten til vinter, held ig lykke med dem.
  Jeg tog en lille Rosenrod med hjem fra Sisimiut
  i 99 og den trives fint her på Bornholm. Hils din mor. Connie

  SvarSlet
 6. Hej Dorthe
  Du skal som Fru Olsen skriver igang med at trække rabarber - og ja man trækker dem i stænglerne så de løsner sig ved roden. Husk at lade nogle stængler sidde tilbage (jeg ville lade 2-4 blive siddende).

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.