fredag den 6. november 2009

Fredags-foto-leg G

Det er fredag i dag, og det betyder, at der er bogstav-foto-leg.

I dag er det bogstavet G der står for tur.

Der vil nok være een og anden, der blev skuffet,hvis jeg valgte Grubeost, Grilkylling, Grinebidder, Granfætter, Gonorré, Gallionsfigur eller enddog Godthåbhallen, hvor jeg jo tilbragte hele sidste fredag og derfor ikke var med på F-eren.

Du forventer (jo indrøm det nu bare) at jeg naturligvis vælger G R Ø N L A N D.

Jeg er ikke født i Grønland.

Det er min mor.

Det er min far ikke. Han er født i Danmark.

Jeg er født i Sønderborg i Danmark, og det er mange, mange år siden.

Det er også mange, mange år siden, at de rev det sygehus ned, hvor jeg er blevet født.

Såvidt jeg ved, har de ikke bygget noget istedet, men omdannet området til en park, hvor folk lufter deres hunde.

Et hundetoilet med andre ord.

Mine forældre flyttede her til Grønland, nærmere Sisimiut da jeg var knap 2 år.

Min mor kommer fra Sisimiut.

Jeg flyttede med, for selv om jeg var fremmelig, var jeg ikke klar til at bo for mig selv.

Grønland er verdens største ø og på grønlandsk hedder vort land Kalaallit Nunaat. Grønlændernes land. Der står i Wikipedia, at det betyder menneskenes land og de har da kun delvist ret, for menneskenes land hedder Inuit nunaat, og grønlændere er også mennesker! Det kalder vi ..og de sig også i Qaanaaq (Thule). Inughuit. De store mennesker.

Planlægger du en rejse til Grønland, skal du love mig, at du søger oplysninger om landet først, for der er en enorm forskel på Sydgrønland og Nordgrønland.

Der er himmelvid forskel mellem bare Nuuk og Sisimiut, som ellers ligger nogenlunde tæt på hinanden, taget vores forhold i betragtning.

Vidste du forresten at Nuuk, som er Grønlands hovedstad, er verdens mindste hovedstad?

Der bor vel rundt regnet 15 000 mennesker i Nuuk, alt medregnet.

I Sisimiut bor der “kun” knap og nap 6500 medregnet vores bygder.

Nuuk er en storby.. ja, ja grin du bare, men Nuuk har alle storbyens fordele og ulemper.

Det mærkede jeg  i allerhøjeste grad.

Der var et mylder og forskellen mellem rig og fattig var så slående og iøjefaldende.

Når udlandet (her tænker jeg især på Danmark) ser udsendelser om Grønland, er det enten den romatiserede fortælling om den simple grønlænder, der lever i dyb pagt med naturen, som fanger sin mad selv, som overlever i den barske, kolde grønlandske natur eller også er det historien om den sølle grønlænder, der bor i byen med de mange moderne faciliteter, som ikke kan indordne sig de nye og moderne tider og derfor går til grunde i druk, hash, kriminalitet, som misbruger børn, slår på kvinder og som forøvrigt ikke har haft andet end løse vikarer i sin skoletid. Hvis tv-producenterne da ikke lige er faldet over een af de (få) politikere, der har snydt og bedraget med vores skattekroner, og som lever i sus og dus i sit eget private, arktiske paradis.

Der er stort set aldrig udsendelser om min nabo, min søster eller andre velfungerende grønlændere, som har en middelindkomst, som ser sine nyheder på internettet, har dekoder med 10 forskellige udenlandske kanaler, og som i sine weekender tager ud og pilker en torsk eller to.

Der er aldrig udsendelser om os almindelige grønlændere, der passer vores børn, vores job og vores liv uden de store alkohol-/hash-indtag, og som i al ubemærkethed betaler vores skat og spiller lotto, når drømmene forsøges indfriet.

Os almindelige, som der er flest af, men vi sælger ikke overskrifter, så vi bliver forbigået i larmende tavshed og frem på det store lærred overeksponeres de to prototyper: det simple naturmenneske eller storby-taberen.

Heldigvis har vi fine ambassadører for Grønland.

Tænk på Julie Berthelsen, der sang sig ind i unge danskeres hjerter og som gav et andet billede af Grønland.

Tænk på Rasmus Lyberth, der der i en næsten en menneskealder har turneret verden rundt med sin store musik.

Tænk på Minik Rosing, der kunne fortælle alverden om livets opståen..næsten da.

Tænk på kronprins Frederik og du tænker højst sandsynligt Grønland og Sirius.

Tænkt på Jacob Larsen, som spiller ved GOG?

Under bogstavet G vil jeg også gerne reklamere lidt for min blog om GRØNLÆNDERDRAGTEN. Kvindens grønlænderdragt.

Grønlænderdragten er jo er et utroligt stykke håndarbejde med stor mangfoldighed og kreativitet.

En smukkere nationaldragt skal man lede længe efter, syn’s jeg jo!

Mandens dragt består af en hvid annoraq, et par sorte bukser og et par kamikker i sort skind med hvide skindbroderier på. Smuk i al sin enkelhed og langt mere praktisk end kvindens.

Grønlænderdragten bliver brugt ved alle festlige lejligheder, hvis altså man er i besiddelse af een. Den tager lang til at lave, er dyr at fremstille og ikke mange kan kunsten mere. Desværre. En stor kunstart er ved at uddø.

Den bliver bl.a brugt ved begravelser, ved bryllupper, dåb, konfirmation,grl  ved nationaldagen og ikke mindst ved første skoledag. 

G for Grønland!

G kunne også have stået for graduering i Taekwon-do, men er du ikke ved at være lidt træt af at høre om Taekwon-do? saraparerer2

Og bare for sjov medtager jeg et Gammelt billede af Simon og mig fra dengang jeg vejede 25 kg mindre, ingen rynker havde, grå hår var noget andre fik og min verden var ung, frisk og fuldstændigt uspoleret af alderdommens stigende bekymringer. Det er sådan ca. 18-19 år siden

G for gammelt gammeltbillede Du kan se andre bidrag til fotolegen for bogstavet G her

19 kommentarer:

 1. Det fine med ABC er at en lærer så mye . Og her kom mye jeg ikke viste , har jo lest noen bøker derfra joda frøken smillas fornemmëlse for sne selv om det meste foregikk i DAnmark . men vi har nok et vreng bilde av Grønlnand mange av oss. Flott G og bilde
  F.

  SvarSlet
 2. Jeg må innrømme at jeg hadde blitt skuffet om du ikke hadde skrevet noe om Grønland her på G, så jeg er veldig glad du gjorde det.
  Og jeg liker innlegget ditt veldig godt Syne det er så fint at du skriver ikke bare om skyggesidene, men også hvordan liver er for folk flest på Grønland. Media elsker å generalisere, men det er ikke alltid så sort /hvitt. Takk for veldig interssant lesning:)
  Grønland er et sted jeg gjerne skulle ha besøkt en gang!

  SvarSlet
 3. Du har ret i, at der eksisterer de to stereotyper om grønlændere, og det er godt og rigtigt af dig at påpege, at de er langt fra hele sandheden.

  SvarSlet
 4. Kjempemorsomt å få lese om Grønland, og livet der. Det er litt eksotisk for oss her i Norge ihvertfall.
  En gang gikk jeg på universitetet i Reykjavik, Island, sammen med ei jente fra Grønland. Husker ikke hvor hun bodde, men det var et langt navn...
  Ukas innlegg helt klart!

  SvarSlet
 5. Petunia, jeg vidste at G skulle stå for Grønland, og at no'en (fnis) forventede det af mig, men hvordan viser man Grønland? Deri lå udfordringen for mig. Den var faktisk svær

  Henny heldigvis kommer der en del turister herop og jeg håber at de når at få indsnuset så meget af livet heroppe, at de sagtens kan se, at der findes mere end de to typer, som jeg har ridset op. Og så er der jo alle de mange almindelige grønlændere der bor rundt omkring til at bekræfte det også.

  Living next to me, tak for dine roser. Jeg fik jo desværre ikke F med da jeg var ude og rejse. Jeg ville gerne, men da jeg kom tilbage rendte tiden fra mig og .. ja du kender det sikkert

  HildeS Uuh, Norge er SMUKT! Det kan nogen steder minde lidt om Grønland (altså over træ-grænsen) Norge er eksotisk og smukt med træer, store vandfald, stejle fjelde og og jamen alt ved Norge er spændende og interessant for mig. Tak for din kommentar

  SvarSlet
 6. Din blog er den første jeg finenr som er skrevet på Grønland, og jeg har brukt litt tid til å lese her inne hos deg. Du har en spennende blog! Også jeg bor nord for polarsirkelen, og når jeg ser bildene fra ditt hjemsted, så minner de meg litt om steder vi har helt ut langs kysten av Troms og Finnmark, de to nordligste fylkene i Norge. Jeg skjønner nå at jeg vet alt for lite om Grønland, og dersom du ikke har noe mot det, så ønsker jeg å følge din blogg videre. :)

  SvarSlet
 7. Mormonsen, du skal være så hjertelig velkommen nu og i fremtiden. Som du nok har bemærket, er jeg vild med Norge. Det minder lidt om Grønland/Sisimiut, men er mere dramatisk, mere frodig og bare skøn

  SvarSlet
 8. Sad og tænkte på alle de kendte grønlændere jeg kunne komme i tanke om. Men det er nu nok mest i min lille verden de er kendte ;-) Der er ellers rigtig mange gode og dygtige grønlændere og som grønlandsk studerende i DK bliver jeg altid så stolt, når endnu en grønlænder har færdiggjort en lang og krævende uddannelse. Blandt andet min gode veninde og gamle klassekammerat Linda, der færdiggjorde medicinstudiet, mens hun i mellemtiden fik 4 børn. Hun er sej, men "hovere" ikke eller noget - derfor gør jeg det lige for hende. Derudover er der også en rigtig dygtig designer, der fortjener lidt spalteplads. Nemlig Najattaa Lennert - http://www.lennertdesign.dk/
  og jeg er nu også lidt stolt af Nick Nielsen fra Qasigiannguit, der har været tværs over indlandsisen, på toppen af Mount Everest og næsten oppe på K2 :-)

  Flotte billeder og flot indslag. Godt gået søs :-)

  SvarSlet
 9. Flot gennemgang af det høje nord.

  SvarSlet
 10. Neej, hvor er Simon dog lille og sød, og neej hvor ser du ung ud. Jeg kan slet ikke huske, at du har haft sådan frisure.
  Ja, vi bliver jo alle ældre (ajjaa)
  KH mor

  SvarSlet
 11. jeg er altså kun gammel udenpå ;-), mor
  Tak til Rimkogeren

  SvarSlet
 12. Så lærte jeg litt om Grønnland i dag :) Flott G-tema.

  SvarSlet
 13. Ja her lærte eg mykje i dag, dette var eit flott innlegg i både ord og bilder:0)

  SvarSlet
 14. Tack för ett intressant bidrag om Grönland! Jag måste erkänna att jag inte vet särskilt mycket om Grönland. Och du har helt rätt. När man visar något om Grönland på tv så är det inuiter på slädar som lever i ett med naturen, jagar och äter köttet rått! Eller så är det alkoholiserade inuiter som har tappat sin identitet.

  SvarSlet
 15. Så flott skrevet om Grønnland. Nasjonaldrakten deres er bare helt nydelig, og jeg kan bare forestille med hvor lang tid det tar å lage den. Takk for omvisningen:-)

  SvarSlet
 16. Din blog Dorthe, den viser dagligt Grønland fra en meget fordelagtig side og tak for det. Hils Dudi og fortæl hende at det også kan lade sig gøre ikke at kunne høre sit TV for naboerne når man bor i parcelhuskvarter - selvfølgelig kun når far og mor er i byen. Nåååe ja, og når der skal slås græs, men pyt nu med det, vi skal jo alle være her. - og så kan jeg godt huske hvordan det er at bo i en blok.
  Hende der på det nederste billede ser nu meget ung ud. Men I ser nu glade ud begge to og så må resten af verden klappe i - også mig - som jo også starter med G ;-)

  SvarSlet
 17. G for Gitte! TAK! Hende den unge med det lille barn viste sig tit i mit spejl, men så forsvandt hun pludseligt en dag. Hun er aldrig kommet tilbage for alvor, selvom jeg indimellem ser en skygge af hende.

  SvarSlet
 18. Det er bare så utrolig spennende å lese det skriver om livet på Grønland.
  Og, du har nok rett i at det bildet som formidles til resten av verden er meget forskjellig fra dagens virkelig het: Vi får formidlet enten det såkalt "romantiske" om urfolket eller det stikk motsatte om drugs og forfall.
  Men, dette ballanserer du utmerket.
  Hav gjelder hovedstad, er det et definisjonsspørsmål:
  Om vi kun regner 100% selvstendige stater antas Victoria på Seychellene å ha færrest innbyggere (ca 24.000).
  Noen mener at Melekeok i Palau, Mikronesia, er minst med 293 innbyggere.
  Andre hevder at Adamstown på beryktede Pitcairn Island er minst med 67 innbyggere.
  ---
  Beklager sen kommentar. Har levert yngste kattungen til nytt hjem,
  ellers ligget under dyna. Håper å bli bra fortest mulig.

  SvarSlet
 19. Tak TorAa for din kommentar. Jeg tror jeg bliver dig svar skyldig mht det med hovedstaden. Måske tager jeg fejl og Nuuk slet ikke er verdens mindste hovedstad? Jeg løber jo bare med rygter, som jeg ikke har undersøgt grundigt, men tak for dine informationer alligevel. Jeg lader min tekst stå og håber, at der kommer flere oplysende kommentarer til med tiden og at jeg bliver lidt klogere? Du er forøvrigt til enhver tid velkommen og man kan vist ikke komme forsent til at kommentere! ;-)

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.