tirsdag den 12. september 2017

Små glæder

Nogen dage er det altså de små glæder i livet, som redder dagen.

Nogen dage har altså flere små glæder, som gør, at man kan redde flere dage af gangen.

I dag var altså een af de dage.

I går syntes jeg, at den trykken jeg har haft i min ene kindtand, lige var en anelse for meget, så jeg satte mig udenfor tandklinikken, som for øjeblikket har til huse på min arbejdsplads, mens tandklinikken er under renovation.

Faktisk har tandklikkerne her i landet igennem rigtig, rigtig mange år, haft én for mig, meget underlig og uforståelig måde at håndtere akut-bestillingerne til tandbehandling på.

Man skal komme før kl. 08 om morgenen og stille sig i kø og når klokken så er 8 og personalet er klar, bliver man kaldt ind en efter en, hvor man skal redegøre for, hvorfor man gerne vil til tandlæge.

Man får så en tid, hvis man er heldig og hvis ens tilfælde er grelt nok til samme dag.

Hvis man er uheldig og der ikke er tid nok til en eller hvis dit tilfælde ikke er akut nok, så må man enten leve med sit tandproblem eller stille sig i kø næste dag og næste dag og næste dag igen.

Det betyder, at du skal stå meget tidligt op og forsøge at komme først i køen og krydse fingre for at der er tid til dig den dag, smat at din arbejdsplads er forstående for, hvorfor du kommer for sent den dag og måske de kommende mange dage.

Jeg ville ønske at man kunne telefonere og bestille en tid eller endnu bedre booke en tid på nettet, som man fx. kan i Danmark, men jeg kan så glæde mig over at tandlægebesøg, uanset, hvad du får lavet, så er det gratis.

Men hvis du som mig, får rykket en tand ud, som jeg gjorde for snart to år siden, kan du ikke få lavet hverken implantat eller krone.

Du må ganske enkelt lære at leve med den manglende tand eller få det lavet under en ferie, når du alligevel er i udlande.

Hvis jeg havde råd, havde jeg rejst et eller sted hen og få lavet den dumme tand, som mangler, for jeg har meget svært ved at vænne mig til den og især fordi tanden bag den (begge kindtænder) er skrøbelig og i stor fare.

Det er alle tænder vel mere eller mindre, når man kommer en lille smule op i årene?

Da det begyndte at trykke i den skrøbelige tand, blev jeg virkelig nervøs og jeg kunne sagtens finde ud af at stå tidligt op i morges og sætte mig i køen kl kvalme og mine fingre var krydset helt ud af vinkel i ønsket om at kunne komme til og hvilket heldigt asen jeg var, at der næsten ikke var nogen, som sad i kø, at min bekymring blev taget alvorligt og at der var tandlæger nok i dag til at håndtere og tage sig af patienterne.

Den unge, kønne tandlæge, kiggede på min tand, bankede forsigtigt på den, tog et røntgenbillede og sagde at hvis der var betændelse, så var der ikke så mange andre muligheder end at rykke den ud også.

Sad jeg lige der i tandlægestolen og blinkede tårer væk og prøvede at være tapper?

Som om det ikke er tappert nok i sig selv at sætte sig i  s t o l e n med den der hæslige hagesmæk og glo op lampen, som iøvrigt nok er udstyret med en eller anden form for syg web-kamera, så folk med syg humor og bizar trang til at more sig over andres kvaler, kan kigge med.

Nå, men billedet blev taget og gudsketakoglov så den fin ud og tandlægen kunne nøjes med at slibe alle de for-tænder glatte, som var blevet rillet, hakket og hvor der var slået små hakker af.. sikkert af at skære tænder over deres reservationssystem eller bare af ælde og daglig slidtage.

Se!

Det var da en glæde, der var til at tage og føle på.

Da jeg kom helt hjem efter en forholdsvis lang arbejdsdag, kunne jeg glæde mig over, at efterårets smukke farver

_SNG1382

også er at finde lige udenfor min hoveddør, så jeg låste mig ind, hentede mit kamera og glædede mig ekstra over de fine, brændende farver,

_SNG1384

som jeg synes er de smukkeste farver af alle farver.

_SNG1395

_SNG1388

_SNG1387

_SNG1380

Har du haft noget at glæde dig over idag??

6 kommentarer:

 1. Ha! Det kan jeg godt huske! Helt tilbage i 1963 fik min kæreste frygtelig, frygtelig tandpine en weekend og skyllede tanden i snaps (og spyttede ud) mange gange, indtil det blev mandag morgen, og kl meget tidligt satte han sig udenfor tandlægens dør! Tanden blev rykket ud.
  Men dengang havde vi kun tandlæge i 3-4 måneder om sommeren, i Narssak, så der er da sket fremskridt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er sket mange og store fremskridt siden 60-erne, dog

   Slet
 2. Jeg er rystet over du ikke kan få et implantat, hvis du ønsker det. Selvfølgelig for egen regning. Man hiver da ikke bare en tand ud. Det er igen en dårlig måde at behandle grønlænderne på. Skal i virkelig finde jer i det? Findes der ingen grønlandske tandlæger? De kunne åbne en privat klinik. Jeg er dybt rystet.

  SvarSlet
  Svar
  1. sådan er det desværre stadig heroppe. Der findes skam grønlandske tandlæger, men det er jo ikke dem, der bestemmer, hvad der skal gøres og ikke gøres. Jeg ville gerne betale for et implantat heroppe, hvis der var mulighed for det. Som det er nu, skal jeg en tur over Nuuk (5000-6000kr for billetten) og få taget "mål" og så skal den laves og så skal jeg tilbage og have den tilpasset (5000-6000krfor billetten) samtidig med at det koster at få det lavet og hvad koster det?? ca 10.000-15.000 kr Det er lidt øv

   Slet
 3. Godt det gik med den tand,men jeg er da glad for at min tandlæge ikke har noget kamera som andre kan følge med på. Jeg har samlet nødder idag hos min ældste søn, og så har jeg klippet brændenæller som jeg vil prøve at spinde nælle tråd af. Jeg har set så meget på youtube om at man kan gøre det. Der er selvfølgelig en del forarbejde men jeg glæder mig. Tak for de smukke billeder du altid tager. Mange hilsner Britt

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Britt med billederne. Det lyder spændende med brændenældetråd.

   Slet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.