mandag den 3. august 2020

Tanker om tanker

På facebook har jeg igennem i hvertfald i et år, fulgt Niels Moestrup og det er ikke fordi jeg læser hans oplæg/statusopdateringer ord for ord.

Jeg læser overskrifterne og skimmer nogen gange teksterne.
Den sidste tid, har jeg dog fundet større inspiration i hans facebookopdateringer og især hans opdatering om "overtænkning", bekymringstanker og negative antagelser, fik mig til at stoppe lidt op og tænke mig lidt om.Sidste forår, var jeg på en smagsprøve til et kursus, som jeg havde håbet at komme på, men som jeg desværre ikke kom på.

Gennem foredrag og oplæg, som jeg har deltaget i, er det blevet gentaget, at (groft og populært sagt) at vi er, hvad vi tænker.

Iflg. nogle nogle har vi mellem  20.000 og 70.000 tanker om dagen.
Mange af dem er automatiske tanker og vi kan ikke helt selv afgøre, hvilke tanker der dukker op derinde i hovedet, men vi kan øve os i hvilke tanker, der skal gives opmærksomhed.

At vi selv kan styre vores tanker og at vi igennem øvelse, kan bestemme over vores egne tanker.
Vi kan ikke styre alle vores tanker, men vi kan selv bestemme, hvilke tanker, som vi vil ofre opmærksomhed.

Jeg øver mig virkeligt i, -især denne periode, at tillægge mine tanke nogle andre og mere positive værdier.

 Tankerne strømmer jo til os i en lind strøm hele tiden og dem kan vi ikke stoppe og jeg har fået skudt i skoene så mange gange, at jeg selv er herre over, hvad der skal lægges i de tanker.


Desværre har jeg en kedelig tendens til at lade køre de negative og destruktive tanker køre løbsk og har alt for tit svært ved at stoppe dem og den spiral, som opstår og som tager den ene negative tanke med sig efter den anden.


Jeg ved ikke om det er sværere for mig end for andre, at stoppe tankerne, tage dem ud een for een og tjekke dem efter for kvalitet og langtidsholdbarhed.

De tanker som snurrer rundt inde i mit hoved, føles alt for ofte som vasketøjet i min vaskemaskine, når den centrifugerer for fulde omdrejninger, men jeg øver mig virkelig i at trykke på nødknappen og hive dem ud.
Apropos vaskemaskine-billedet, så er det det samme sure vasketøj, der kører rundt inde i mit hoved.
De samme ødelæggende tanker, som bliver sat over i min indre vaskemaskine og som alt for ofte får lov at køre rundt og rundt.

Niels, skriver at det  hjælper at skrive sine tanker ned, da det er med til at strukturere tankerne.
Det er jo fuldstændigt ligesom mit vasketøj, som jo også skal sorteres efter farve og kulør og måske, hvis jeg blev lidt bedre til at sortere i tankerne, kunne jeg smide de der gamle, slidt og ubrugelige tanker ud, ligesom jeg ville smide et par alt for forvaskede, slidte og grimme sokker væk?I lørdags slog jeg tankemylderet en smule fra. Så meget som jeg nu kunne.
Jan og jeg tog op i hytten sammen med Jans bror.

Vi spiste god mad, drak en Fernet Branca menta midt imellem alting og helt uden grund og jeg lå og læste fuldstændig og aldeles ligegyldigt kærligheds-litteratur, som er tanke-blødgørende.


Nogen gange; ikke altid, hjælper det at flytte sig fysisk.

Gå et andet sted hen, gå en tur, besøge nogle mennesker, sætte sig på den anden side af bordet eller..bare bevidst flytte sig væk fra der, hvor jeg havde den kedelige tanke.
Sådan bogstaveligt flytte mig væk fra tanken og fokusere på noget andet.

Tankerne flytter jo med (og især de tanker, som du nu vælger; bevidst eller ubevidst at give opmærksomhed) og måden du tænker tankerne på, er der jo også, men bare det at komme et andet sted hen og skal gøre nogle ting anderledes, kan være med til at aflede tankerne og når de så igen dukker op, så ser de lidt anderledes ud. Bare en smule.
Måske er det bare det, at man ikke har ofret så meget tid og opmærksomhed på tanken, som gør at tanken ser anderledes ud, men det hjælper for mig.. for en stund og jeg tænker lidt mere klart, når jeg giver mig tid til at tænke på noget andet.

Det er guld for mig at kunne komme i vores hytte.
Der er hverken internet eller nogen form for telefonforbindelse.
Der er bare stilheden -naturens lyde og den friske luft.

Bare det at skulle hente vand i elven, koge vandet i en rigtig kedel over et gas-komfur og vaske op i hånden, kan være med at sætte tankerne lidt på stand-by og de har mine tanker godt af.

Og jo, derude dukker tankerne også op i en lind strøm, men de ser anderledes ud, når de skal igennem det der filter som findes derude, hvor jeg er langt væk fra det, som er årsag til dem.
Ofte er mine negative tanker forbundet med noget konkret, -nogle ydre omstændigheder, som jeg ikke kan ændre, men tankerne om de konkrete ting, kan jo ændres og det bliver de ofte, når jeg får dem lidt på afstand.

Igennem et par år har jeg sovet meget, meget dårligt; netop pga mine kedelige tanker, som ikke frivilligt lader sig stoppe og det sidste halve år, har jeg tilføjet mine søvnrytme endnu en kedelig vane, nemlig at vågne mindst een gang i timen.
Tankerne om tankerne lader sig ikke bare sådan lige stoppe.

Jeg har lært at lade være med at ærgre mig (alt for meget) over at være vågen. Ikke at få søvn nok.
Det er bedre at få lidt søvn end slet ingen.


Tankerne er knap så løbske om natten, som de har været og selv om det er fy-fy, så tager jeg nogen gange min mobil og ligger og kigger på pinterest eller noget ligegyldigt søvndyssende.

Lige om lidt tømmer jeg den gamle iPad for ligegyldigheder og downloader nogle gode bøger, som jeg kan lægge og læse, når jeg alligevel er vågen.

(en papirbog kræver en tændt læselampe og jeg vil ikke ødelægge Jans søvn.
Det er nok, at kun een af os ligger vågen)Jeg starter på arbejdet i morgen efter en ferie, som jeg ikke fik holdt og jeg får nye og andre opgaver på mit arbejde.

Det kræver overskud og mere energi at skulle lære nyt og gøre tingene på andre måder, men min erfaring er også, at man får mere energi og overskud, når man lærer nyt og gør tingene på nye og anderledes måder, så jeg håber, at det også kan være een af katalysatorerne til at sætte skub i nogle mere givtige tanker, som kan føde nogle flere gode tanker, så det er dem, der kan køre i selvsving i stedet for de her sure, slidte og ukonstruktive tanker, som er ved at slide mig i stykker.

.. Og så melder den første katastrofetanke sig på banen: kan jeg overhovedet lære nyt, når jeg er så meget i underskud med energi og postivitet?
Ja!
'Det kan jeg, for jeg er god til at lære nyt og jeg er godt til at knokle og jeg er god til at omstille mig.. svarede jeg så den første katastrofe-tanke! NÅ!


(alle de sætninger, som starter med: jeg, er med til at definere, hvordan du definerer dig selv, har jeg læst og det vil jeg lige huske mig selv på.)


De små fugle på billederne er stenpikker-unger, som sidder ude på stenene udenfor vores hytten i overtal på denne tid.


2 kommentarer:

  1. Tak for dit fine indlæg om tanker. Jeg tror vi alle, i større elller mindre grad, og alt efter livsperioder/cyklus, kender til at de dårlige tanker tager overhånd. Jeg kender i hvert fald til det. Og selvom jeg også sover dårligt, så vågner jeg ikke hver time, i hvert fald kun en enkelt dag ind i mellem. Men tak fodi du deler. Heldigvis har du jeres hytte. Den er guld værd.

    SvarSlet
  2. Ja, vores lille hytte er vores lille fristed og ellers er det også godt at gå en lang tur ud i baglandet, hvor der også er fred og ro. Tak for din kommentar

    SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.