onsdag den 19. maj 2010

Rod og snavs

­­Et evigt tilbagevendende problem, for ikke bare mig, men vel for hele vores afdeling er, at vores elever løber tør for lyst og energi om foråret.

Deres døgnrytme vendes gradvist til det helt er vendt rundt i takt med at midnatsolen dominerer og det betyder, at de stort set ikke kommer i skole.

Jeg skal jo være der uanset om eleverne kommer eller ej, men med kun 8 elever i klassen og med så stort et frafald om foråret kan jeg nogen dage sidde tilbage med kun 2-3 elever.

Det er hårdt at være elev, når der ingen klassekammerater er for al fokus er rettet mod dig og du har din lærers udelte opmærksomhed.. på godt og ondt.

I går valgte vi at bruge dagens sidste timer på en lang gå tur rundt i byen. Vi snakkede om det vi så og især vinterens affald var markant og iøjnefaldende.

Det må være bittert at have betalt i dyre domme… og her taler vi ikke om et par tusinde kroner, som en charter-ferie til Malorca koster.

Nej, vi taler om 20-30.000 hele danske kroner, som det snildt kan komme til at koste, hvis man vælger at sejle hertil med luksus-liner og anløbe hver Grønlandsk havn.

Jeg håber ikke, at der kommer nogen udenlandske turister foreløbig, for jeg skammer mig helt ind til benet, når jeg går en tur rundt i byen.

Der ligger affald i lag overalt og som sneen smelter dukker det ene mere ulækre lag frem efter det andet.

rod1

Jeg ved, at der bliver gjort forårsrent lige om lidt, men jeg ved desværre også, at affaldet vender frygteligt tilbage.

Det er mig, en gåde, at kommunen ikke har et par faste rengørings-folk, som kører rundt fra det allertidligste forår til det seneste efterår og samler det affald op, som vinden bærer med sig og som er uundgåeligt.

rod3

Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan pålægge folk, at de skal holde en vis standard af orden og hygiejne omkring deres huse, og i fald de ikke gør det, at der så ikke kan komme nogle folk og rydde op, hvorefter en solid regning sendes til husejeren evt. sammen med en bøde.

Det er dybt frustrerende at se på det skidt og møg, som nogle mennesker af dovenskab og mangel på det æstetiske øje lader os andre trækkes med.

Det må være endnu mere frustrende at være turist og have betalt en dyr, dyr billet for derefter at ankomme vores by, træde i land og møde synet af affald, skidt og møg.

De illusioner, som de turister evt. har haft bliver ikke bare knust, men erstattet af dyb skuffelse og det kan ikke undgås at de fortæller rundt om i den store verden, hvordan vi behandler det land, som kan tage sig smukt ud på billeder og film, og som såmænd også er det, hvis bare man bevæger sig lidt væk fra steder, hvor mennesket har været.

Der er alt for mange huse rundt om i byen som i gennem næsten et årti har fået lov til at have containere i forbindelse med renovering/udvidelse eller andet, og hvor omgivelserne ligner og vel også er en stor, beskidt og rodet byggeplads.

rod4

Jeg er i hvert fald frustreret over, at der ikke i fællesskab bliver gjort mere for at gøre vores smukke by ren og fin og hvis det stod til mig, skulle husejere leve op til det ansvar som vi/de nu engang har med at holde områderne omkring deres huse fine og præsentable.

Gamle, forladte og faldefærdige huse,

rod2

som skæmmer bybilledet skulle fjernes, gamle containere, som folk bruger som skure og opbevaring skulle beklædes med klædeligt ydre så byen i sin helhed kunne komme til sin ret og både vi fastboende og udefrakommende folk kunne glædes over den storslåede natur, som vi lever i.

2 kommentarer:

 1. Jeg er fuldstændig enig med dig, Dorthe! Det er i sådanne situationer, man er fuldstændig flov over at være grønlænder - send din artikel til lokalbladet og i Qanorooq sammen med min kommentar.
  KH mor

  SvarSlet
 2. Hej Dorthe
  Du har så forfærdelig ret. Det gjorde ondt i mit hjerte, da jeg nyligt gæstede Nuuk, at se al mulig affald, ved vejkanten.
  I SFJ var det ikke så vanskeligt at have 2 par arbejdere til ugentlig eller når der var 1 time tilovers, lige at samle skidt rundt omkring. Så bliver folk automatisk mere skeptiske over ikke at benytte affaldspande.

  go weekend Phine

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.