torsdag den 4. september 2014

Erstattede dage og dage, som sommer-minderne skal hænges op på.

Jeg skal under ingen omstændigheder klage, men at holde ferie, mens alle andre er på arbejde, er lidt af en udfordring. Det er lidt ensomt, men jeg er heldigvis god til at underholde mig selv.

Jeg er taknemmelig over, at jeg overhovedet kan få erstattet de dage i sommerferien, som jeg brugte på at have ondt og være meget lidt mobil.

 

Hvis jeg selv skulle vælge, ville jeg helt klart gerne have holdt ferie, mens resten af familien også gjorde det.

 

Jeg skal virkelig passe på, ikke at gå i gang med rengøring, tøjvask og huslige pligter.

Huslige pligter, rengøring, oprydning og tøjvask hører hverdagen til og dem er der flest af, så jeg markerer mine feriedage med at undgå dem.

 

Dét er een af de ting, som jeg har lovet mig selv at ville styre udenom.

Det skal føles som ferie, selvom det nok ikke lige er sådan jeg normalt holder ferie.

Det skal kunne mærkes at det er ferie, selvom det er under andre omstændigheder.. BASTA. (fornemmes den lettere dårlige samvittighed??)

 

Luften er blevet skarpere og smager af efterår.

Temperaturen er faldet og især nætterne er kolde.

 

Jan har ikke så mange timer på arbejdet igen i år, så med lidt rykken rundt, flytten frem og tilbage og med masser af fleksibilitet, kunne han få hele to skema-fri dage i tirsdags og i går, så vi tankede jollen op og sejlede i hytten i går morges i dejligt vejr.

 

Da vi ankom,

14

snørede vi vandrestøvlerne godt til og gik en tur op i fjeldet… Det der med rensdyr i det område, har vi opgivet, så vi satsede på en hare, en god udsigt og motion og vi fik alt, hvad vi kom for.

 

Jeg skød tre harer og så blev vi enige om at det måtte være nok.

13

Jeg er jo et privilligeret menneske og er forkælet langt udover, hvad der er rimeligt, når Jan bærer, hvad jeg skyder, ned.

 

Når samvittigheden prikker til mig, undskylder jeg overfor mig selv, at jeg tilbereder fangsten så godt som overhovedet muligt til Jan for at gengælde forkælelsen.

12

 

Der er forbavsende få, som overhovedet kan lide at spise harer.

Jeg har lavet harer både i ovnen, stegegryden og sidst i min trykkoger.

Harer har en speciel smag og man kan hurtigt få nok af den, men rigtigt tilberedt, er det jo en luksusspise.

 

Vi gik lidt på opdagelse og gik steder, vi ikke har gået før og jeg fandt nogle enkelte enebær-grene.

 

Jeg bruger altid enebær-grene til mine juledekorationer og det skal jo plukkes inden sneen falder, så jeg noterede mig stedet og så gik vi hjemad til hytten.

Jeg nåede lige akkurat at sige til Jan, at jeg måske skulle ringe til farfar og få ham til at skaffe mig en kæmpekasse enebær-grene, da Jan fik øje på grenene. Dét er altså lidt sjovere at lave dekorationer med grene, som jeg selv har plukket, selvom jeg ikke skal klage over de grene, som familien i Sydgrønland har sendt op til mig  de sidste par år.

 

Der var ikke overvældende mange enebærgrene, så der skal passe godt på dem indtil jul og een af de allernærmeste dage, vil jeg ud og hente mos og ulvefod/qivittup assai, som også holder en fin, grøn farve og som gør sig godt i dekorationerne.

 

Vi brugte resten af eftermiddagen på hygge og afslapning i stilheden og den ro, som tilsyneladende kun findes steder, hvor der ikke er for mange menneskabte lyde.

Det kommer helt naturligt, at man trænger til at komme i senge og sove, når der ikke er elektrisk lys og lyde og mørket svøber sig omkring een,

11

så vi kom i seng tidligere end vi plejer hjemme og vi vågnede derfor også tidligere end vi plejer og nogenlunde samtidig med, at der blev rigtigt lyst og efter den skoldhede kaffe og morgenmaden, gik vi opad i fjeldet.

formiddagshygge

Det første lange, lange, lange stykke inden man  kommer op i fjeldet, består af tyk, tyk, blød mos og det er (ihverfald for mig) hårdt at gå i.

Man synker ned for hvert skridt man tager og hjertet kommer helt automatisk højt op i omdrejninger, når man både synker ned i skridtene og det går pænt stejlt opad og hver gang tænker jeg, at jeg aldrig når op, men med mange, små pauser, en pusten og stønnen, når vi dog altid op og vi kom op til grenene.

Jan fortsatte lidt yderligere op og jeg sad alene og nød udsigten.

 

Jeg gik igen, ligesom dagen forinden, en anden vej ned og på min vej ned, mødte jeg to ryper, der fornærmet kikkede på mig, men ikke havde travlt med at komme væk.

rype

Jeg kunne hele tiden høre hvor Jan var.. ikke så meget høre Jan, men høre de 5 falke, som bor øverst i fjeldet.

De sværmer rundt om os, mens de skriger deres uskønne skrig, indtil de mener, at vi er langt nok væk fra, hvor de mener at de har eneret over området.

Det er ærgerligt, at så smuk og majæstetisk en fugl er udstyret med så lidet flatterende en stemme.

Når de kredser om os, kan det blive helt enerhverende at høre på dem og de kan høres på flere kilometers afstand, så jeg vidste nogenlunde, hvor Jan var, selvom jeg ikke kunne se ham.

1

2

34

5

6

7

8

9

10

 

En masse grimme plastikposer var skyllet i land nedenfor vores hytte, så Jan tog sig tiden til at samle dem op inden vi pakkede sammen og sejlede hjemad igen.

onsdagformiddagsudsigten

På hjemvejen sejlede vi en anden rute og forsøgte os med lidt fiskeri.

Een af vores venner har udpeget et sted, hvor der skulle være flyndere og der fulgte også een med op, da jeg fangede en torsk.

Torsken røg udenbords igen, men flynderen kom ikke ombord og jeg skal ud igen og forsøge mig med flyndere een af dagene.

Torsken skal også fanges, men der vil jeg fange mange og få dem filetteret, så fryseren kan fyldes.

 

Kender du forøvrigt denne opskrift med torsk?? Mine piger er ikke særligt glade for fisk, så jeg leder konstant efter opskrifter, som gør, at de måske kan få lidt flere fisk spist, når nu vi har mulighed for at fange så mange vi kan og spise så mange vi lyster.

 

Weekendens vejr ser ikke alt for spændende ud.

Der er lovet alt for meget regn og trist vejr, men meteologerne har et par dage til at rette op på det!

Een af de ting, som jeg lovede mig selv, at jeg ville gøre i min erstatningsferie, var at komme ud og gå.

Jeg har gået både i tirsdags og i går og i dag vil jeg gå ad asfalteret vej, når nu det ikke kan blive op i fjeldet bag vores hytte.

Hav en god torsdag.

6 kommentarer:

 1. Stykker af torskefilet smøres på oversiden med en blanding af 1/3 pesto og 2/3 reven (parmesan)ost, hvorefter der vikles bacon, parmaskinke eller lign. om, derefter i ovnen i en smurt bradepande ved 200 grader C. til osten er smeltet og torsken stadig er saftig, samt evt. grill til sidst for at få bacon/skinke sprødt. Serveres gerne med pasta, der er vendt i snasket/smovsen fra bradepanden og letdampet broccoli/blomkål og/eller salat.
  Kog fiskefond af ben og hoveder og lav en groftblendet kartoffel-, selleri- porre- og/eller jordskokkesuppe på fonden krydret med timian/karry og hvidløg, hvorefter fisk i store tern tilsættes den kogende suppe, der straks tages af blusset. Ristede solsikke-, græskarkerner, rugbrød og/eller bacon drysses på ved servering og også gerne et grønt drys.
  God fornøjelse og hvor er du heldig at have tilgang til lækre friske fisk fra Kristine

  SvarSlet
 2. Håber at du også plukker lidt grønt til mig, da jeg er bange for, at farvene bliver for brune. Skal følges med Simon på fredag. Knus og kram fra Nordjyllland
  KH mor

  SvarSlet

 3. I mangel af omgivelserne : båd, vand, lyng og flade sten, nøjes jeg med at koge torsken og spiser kartofler til. Det kán hænde at jeg laver en sennepssovs.

  Det er hvad jeg kan få det til.

  Derimod gør jeg følgende når jeg skal have laks ( jeg er godt klar over at du spørger til torsk, men tænker at torsken kan laves på en tilsvarende måde ) :

  Til en portion :
  Skræller en gulerod og bruger kartoffelskrælleren til at skrælle runde skiver gulerod og lægger den i et ildfast fad.
  Skærer peberfrugter, rød, gul og grøn, ud i tern og drysser dem i fadet.
  ½ løg skæres i både ( eller hvad temperamentet nu er til ) og drysses i fadet.
  En eller to tomater ( eller hvis der er små tomater i køleskabet, bruges disse ) skæres i tern og drysses i fadet.
  En porrer skæres i tynde skiver og alle ringene trykkes ud og bliver lagt ovenpå alt det andet grønne.
  En lille portion slik ærter bliver lagt ovenpå porrerne.

  Tilsætter peber og lidt salt.

  Og så er det at jeg nu er begyndt at bruge langtidsholdbar madlavnings fløde 4%, da den ikke skiller.
  Madlavningsfløden hælder jeg over grøntsagerne.

  Herefter lægger jeg laksestykker ovenpå, drypper citron over laksestykkerne ( et pænt stort halestykke er osse godt ), tilsætter laksen peber og lidt salt.

  Og så pakker jeg herligheden ( fadet ) ind i staniol, sætter det i ovnen på 190° ( kold ovn ) og lader stå i ovnen ca. i 25 min.
  Men jeg tjekker laksen og tager den ud når den er helt klar.

  Velbekomme.

  Tidligere brugte jeg olie frem for madlavningsfløde, samme fremgangsmåde.
  Når jeg bruger madlavningsfløde, så er det 2½ dl, det fungerer som en slags sovs til fisken.

  Jeg håber du finder en opskrift eller et mix.
  God fornøjelse.


  SvarSlet

 4. Slå fejl : Salt og peber bliver i første omgang tilsat over porrerne og derefter lægger jeg slikærterne ovenpå.

  SvarSlet

 5. Kom til at tænke på, at tomater + peberfrugter måske er noget du selv har i vindueskarmen ?
  For ellers kan det måske blive en *pebret sag*

  Glemte at skrive, at min datter på *lige om lidt* 21, er pjattet med fisk og selv efter hun er flyttet hjemmefra, så spiser hun fisk min. en gang om ugen.

  Så har jeg vist husket det meste.
  Ha' en god aften.

  SvarSlet
 6. tak for jeres forslag og gode ideer, som helt bestemt skal afprøves.

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.