torsdag den 13. september 2012

Se selv: Sne

Jeg lovede foto-dokumentation for, at det virkeligt har sneet her i går.

I går morges var der “bare” tungt, gråt og en smule trist og med sne på toppene af fjeldene.

1

Jeg har de sidste mange år begrædt sommerens endeligt, men i år synes jeg faktisk, at det er endnu værre end det plejer, for der kommer en periode, hvor vi ikke kan komme ud i hytten.

Perioden ligger stadig længere fremme i kalenderen, men sneen på toppen af fjeldene varsler den uden omsvøb.

Perioden er når isen i fjorden ikke er tyk nok at køre snescooter og hundeslæde på, men akkurat er for tyk til at man kan sejle igennem den og nå frem til fristedet/hytten.

 

Når sneen kommer, varsles der også mørke, lange dage og dem har jeg det rigtigt  hårdt med.

Jeg er alt for dårlig til at komme ud og blandt mennesker om vinteren og selvom jeg hvert år tilmelder mig noget aftenskole, formår jeg hvert år, at tilmelde mig de hold, hvor der ikke er tilmeldinger nok til at holdet bliver oprettet.

Om sommeren kommer jeg heller ikke alt for meget ud blandt andre mennesker, men det mærker jeg ikke rigtig, for da er jeg ude og sejle eller på ferie i Danmark hos familie.

Det skulle være næsten lige så usundt som at ryge, ikke at dyrke motion eller være for tyk ikke at dyrke sine sociale relationer eller sagt på en anden måde: “Personer med stærke sociale relationer bliver ikke nær så let syge, og hvis de bliver syge, kommer de sig hurtigere efter deres sygdom og har mindre risiko for at dø tidligt”.

Nu ved jeg jo heller ikke om jeg kommer lettere gennem vinteren og den mørke periode, hvis jeg kommer ud blandt andre mennesker og er social, -for at tvinge sig selv til at være blandt andre mennesker efter en hel dag, hvor man har været omgivet af mennesker, kan til tider virke lidt uoverkommeligt for mig og jeg har et enort stort behov for at være alene med mine tanker en lang stund, hver dag, hvor jeg får samlet tankerne og bevidst keder mig og så er dagen jo faktisk allerede omme.

Terapi-lampen findes snart frem og jeg tror jeg vil finde glasset med D-vitaminer frem inden længe, så hjernen kan snydes til at tro, at der er masser af dagslys.

Terapilampen kan dog ikke snyde min hjerne til at tro, at sneen er væk næste gang jeg træder udenfor døren og det er ikke sneen som sådan, som jeg har imod, men at der bliver så koldt, at fjordene fryser til og at dagene er for korte.

2

Der er ingen vej udenom.

Vinteren er på vej og den er det hastigt.

Og mens jeg sidder her og klynker over de mørke dage, skal jeg huske mig selv på hyggen, som følger med

og mens jeg sidder her og hælder vand ud af ørerne, skal jeg huske mig selv på at i marts/april/maj har vi den smukkeste årstid, hvor man både kan sejle og køre hundeslæde/snescooter og hvor dagene er tilpas lange

og mens jeg sidder her og begræder at sommeren er væk, skal jeg huske mig selv på, at jeg har haft een af de bedste somre man kan drømme om.

3

 

 

 

Og jeg kan glæde mig over, at mens jeg keder mig om vinteren i de lange, mørke dage og aftener, får jeg ofte prøvet nogle sjove ideer af, eksperimenteret, leget og se, det er jo meget sjovt!

5

Holderen er en af de der bøtter med færdig pandekagemels-blanding, hvor man tilsætter vand og vupti har man pandekagedej i hytten, hvor det kan være lidt svært at transportere æg op til i en åben jolle i bølger, som man ikke skal stole 100% på.

Sælskindet er en rest og hele “herligheden” er lavet på øjemål.

Det ville helt klart have klædt det færdige resultat, hvis jeg havde lavet en skabelon og gjort mig lidt umage.. bare lidt.

 

 

I morges nåede jeg lige at se denne sol-opgang:

4

 

 

og i eftermiddags nåede Jan og jeg lige at se denne jagt-falk, som sad på taget af vores hus

6

 

I morgen er det fredag og planerne for weekenden lyder på: søvn.

Måske søvn i hytten?

Men det skal være søvn i store, rigelige mængder, for jeg trænger og .. til frisk luft i spandevis, gerne havluft.

Hvad er dine weekend-planer?

10 kommentarer:

 1. Det ligner Nuuk. Vi har haft slud/sne i dag og op til 29 m/s her i eftermiddag. Og toppen af Sermitsiaq og St. Malene er også hyldet i sne. Jeg har det som dig med mørkets komme og bruger også terapilampe. Men hver årstid har sin charme. Vi har jo tilbragt meget tid i Brasilien fordi vores datter har boet der i 2 år. Kan du forestille dig at der 24/7/365 er omkring 30-35 graders varme. Det svinger højest 5 grader fra dag til nat, og fra sommer til vinter. Det skulle jeg hilse og sige er trivielt, så hellere vores svingende årstider med hver deres charme. Og vi kan alligevel ikke lave det om, så vi kan ligeså godt indrette os ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Uuuf, hvor er jeg bare ikke særligt glad for slud og kommende kulde, men på den anden side, kan jeg vist sagtens sætte mig ind i, hvor trivielt det må være med ensformigt vejr i Brasilien.

   Slet
 2. i nord-Island har de allerede 2-4 meters dyb sne, sååeeee jeg synes faktisk ikke det er vældig slemt hos jer, men kan dog godt fölge dig i dine tanker.
  kh.fra Island
  Frida

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Frida. Een af mine facebook-venner er lige flyttet til Island og jeg kan se udfra hendes billeder, at der er meget sne på Island allerede. Jeg skal vist ikke klage.. alt for meget

   Slet
 3. Udenfor vores vindue hænger dyb-sorte hyldebær, som fuglene gerne må tage. Blomsterkrukkerne står på det højeste, rødbederne skal tages op af jorden og hver dag plukker vi en skål store hindbær! - Æblerne falder ned og samles op til at spise og koge til æblegrød! Jeg har indkøbt lyng mm til at sætte i krukkerne! Lyng er for mig "min barndoms" plante! Himmerlands bakkede lyngbeklædte jord! - Week-end! Pynte med georginer og andre smukke blomster til høstgudstjeneste i morgen - høstgudstjeneste søndag og næste uge være sammen med Kalle og på en udflugt eller 2 ud i landskabet, hvor der er rigtig mange farver at glædes ved! - Tak for dine skønne beretninger! Hils kærligst. Faster K.

  SvarSlet
 4. hej Dorthe
  Her i danmark er det også gråt, blæst og regn, det er trist, men så må vi hygge os inde - med bøger og håndarbejde.
  Jeg har besøgt Grønland 5 gange - både i sol og snestorm - -42gr til 20gr, ovenikøbet kørt på hundeslæde i snestorm, men også en anden gang i sol og -25 gr. Jeg holder meget af jeres smukke land. Har aldrig været i grønland i vintertiden, hvor det var mørkt- kun mellem februar og oktober.
  Op med humøret det bliver hurtigt forår igen.

  venlig hilsen

  Jette fra Dragør

  SvarSlet
  Svar
  1. Vinter i Danmark er bestemt ikke det sjoveste jeg har prøvet.. så hellere lidt ekstra kulde og mere sne

   Slet
 5. Jeg er helt forelsket, vild med det smukke sne.
  Her i københavn er vinteren ofte grå i grå, er så meget skønnere når sneen får alt til at lyse op :0)

  SvarSlet
 6. Kan godt følge dig. Har aldrig været på Grønland, men da jeg ikke er særlig begejstret for hverken kulde eller mørke, tænker jeg at vinerhalvåret må være lidt drøjt. Godt, at du har haft aletiders sommer, så der er lidt reserver at tære på :-)

  Smuk jagtfalk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har samlet energi og minder i løbet af sommeren og jeg håber, at det holder vinteren ud.

   Slet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.