torsdag den 9. februar 2012

Min tugtupit

Har jeg vist dig den sten, som jeg sleb til stenmessen i november?

Hmm..

Det er en tugtupit.

“Tugtupit er en af de sjældne mineraler. Den findes kun i Narsaq i Grønland, på Kolahvalvøen i Sibirien og Mont Sanint i Hilaire i Quibec i Ganada. Der er ubekræftede rygter om, at det også for nylig er fundet i Himalaya. Tugtupit blev først fundet og navngivet og beskrevet i 1962. Tugtupit er opkaldt erfter fundstedet i Tuttup attakorfia ( Rensdyret mødding) i de sydlige Grønland. Inuitterne havde selvfølgelig kundt den længe, og blandt dem hedder den tuttu ( rensdyrblod).

Fra midten af 60’erne begyndte man at interessere sig for tugtupit som smykkesten. Især den mørke variant er meget efterspurgt. Tugtupit er en af de fluoreserende mineraler. De vil sige at når man lyser på dem med ultraviolet lys, tilbageholder de synligt lys. Mineralerne absorbere lyset og kaster det tilbage med en længere bølgelængde.

Et af de kendteste fluoreserende mineraler er calcit. Calcit krystater er gennemsigtige, næsten som glas, men når de udsættes for UV- lys, tilbagekaster de en blå- lilla farve.”

Teksten er fra denne lækre hjemmeside.

Tugtupit hører til de mere dyre sten og min er pænt stor.. og ret flot, hvis jeg selv må sige det?!

Fatningen har jeg fået lavet hos Palle, som har fattet stenen ind, som jeg ønskede det.

Han har været med et til et par stenmesser, hvor han har vist sine unikke smykker frem.

Skulle Jan og jeg nogensinde få råd til eller behov for, at udskifte vores vielsesringe, kunne jeg rigtig godt tænke mig, at Palle og ingen andre lavede vores ringe.

Hans arbejder er intet mindre end kunst.

Han har en hjemmeside, men som du ved, er det altid bedre, at se ting ved selvsyn og har du mulighed for det, burde du unde dig selv den oplevelse, at se hans ting

Palle er en virkelig, virkelig dygtig smykkekunstner og jeg er glad for at jeg fik fattet min sten ind hos lige netop ham.tugtopit

Aaaarghrrrr billedet yder slet ikke min sten retfærdighed, men kan du ane den dybrøde farve?

3 kommentarer:

 1. Sikken en dejlig historie om hvordan denne smykkekunstner fandt ud af det var det han skulle lave via sine besøg i Kolding.
  Han er vældig dygtig og det er meget smukke ting han laver.Der er internettet helt fantastisk til at give os nogle oplevelser vi ellers ikke ville have fået.

  Jeg føler jeg ved noget om livet på Grønland jeg aldrig ville have fået at vide uden din blog.
  Tusind tak fordi du giver videre
  Mange hilsener
  Ingrid
  Samsø

  SvarSlet
 2. Ingrid: dine ord gør mig utroligt glad, for jeg føler ofte, når jeg ser tv-producerede udsendelser om Grønland, at udsendelserne er meget, meget ensidige og ikke viser den mangfoldighed, som også er heroppe. Der er alle typer mennesker her som i alle andre lande; der er ikke kun den lykkelige fanger, som lever i harmoni med naturen og sin fangst eller den stakkel, som ikke kan finde ud af livet og som forsøger at drukne sine bekymringer og frustrationer i alkohol og hash og hvis jeg bare en gang imellem er med til, at bryde ensidigheden, er jeg glad. TAK for din kommentar, som gjorde mig meget glad

  SvarSlet
 3. Glæder mig :o) og som du sikkert HAR opdaget, så føler jeg virkelig jeg har lært og stadig lærer meget nyt og dejligt om den utrolig smukke ø,Grønland.

  Mange hilsener
  Ingrid

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.