tirsdag den 15. marts 2011

Vest-is i bidder

I gamle dage.. sådan ca i min barndom, frøs havet til, næsten så langt øjet rakte.

Næsten.

Vi kunne nogle år gå på hav-isen ud for at fiske.

Når jeg siger havet, er det jo David Strædet jeg taler om.

Strædet mellem Grønland og Canada.

Sent på efteråret dannes der is i strædet.

Ikke sådan en landfast is, men en is, der bliver sådan ca 1 mtr mere eller mindre, der driver

For bare 15-20 år siden frøs havet omkring os også til, ihvertfald så meget, at det tit blev et problem at få både kystskibene og fragtskibene ind til kajen.

Nu om stunder og med den globale opvarmning fryser ikke engang inder-havnen rigtigt til.

Ulkebugten er stort se is-fri om vinteren og den manglende is i især Kangerluaarsuk tulleq/1.fjord har gjort, at slæde-/snescootersæsonen er forkortet og man derfor søger efter alternative løsninger for at kunne komme lidt rundt om vinteren også.

Den planering, som skulle have været foretaget er desværre udskudt af flere årsager, men til næste vinter skulle vi måske gerne kunne komme lidt ind i landet, selvom isen skulle være tynd og ufarbar.. som de sidste par vintre.

 

Nu om dage kan vi en meget sjælden gang se vest-isen langt ude i horisonten .

Når vinden ligger i det hjørne, driver isen en meget sjælden gang inden for rækkevidde og så er der mulighed for at der driver en bamsebjørn med ind til kysten.

Og hvalrosserne ligger også og hygger sig ved vestisen og når vest-isen ligger lige bag de nærmeste øer…

Jeg har nu aldrig set hverken en levende hvalros eller isbjørn andet end i zoo i Danmark.

For 14 dage siden kunne vi om morgenen se vest-isen ude i horisonten om morgenen, men om eftermiddagen var den væk igen.

I eftermiddag lå der vest-is nede i havnen.

tankeqarfiit

Jeg ville ikke vove mig ud på den.

havneindsejlingen

Ikke engang med redningsvest, snorkel og svømmefødder.

Det ligner mest af alt is-klumper der akkurat holdes sammen af mågelort og godt humør, men det bliver spændende at se/høre om isen har drevet spændende dyr med sig ind til kysten.

istykkelsen

Som du kan se, er der næsten kronisk overskyet og snebyger her for øjeblikket.

Der kommer sne, sne og sne.

snerydning

Det fryser ca 24 grader og blæser en liflig vind, som gør, at ørerne hurtigt bliver kolde, næsen løber og fingerspiserne fryser, hvis man ikke klæder sig ordentligt på.

DMI har lovet os lidt solstråler i morgen, men min tillid til firmaet kan snart ligge et ret lille sted.

De lover så meget og holder så lidt, når det drejer sig om sol og blå himmel for Sisimiut.

De laver forøvrigt is-prognoser og hvis du googler vest-isen vil du højst sandsynligt kunne finde lidt mere seriøs information end det, som jeg har kendskab til.

3 kommentarer:

 1. Dorte-Ivalo, tusind tak for dit varme kram i forbindelse med min fars sygdom og død. Det varmede meget i en hård tid - det var hårdt, mens det stod på, men den rigtige regning kommer først nu bagefter. Jeg er noget ødelagt - glæder mig til jeg igen får energi og overskud til at fordybe mig i din blog, og det øvrige blogland.
  Og glæder mig, trods foråret her, til at komme hjem til Grønland og sneen igen. Foråret er vist ikke lige om hjørnet ?

  SvarSlet
 2. UHA! Jeg har de sidste par uger efter midnat set "Iceroad Truckers" i fjerneren. De kører på is. Floder, søer og i denne uge på havet. Flotte billeder - meeeen - lidt skøre er de altså, truckerne. Jeg kan godt se det nødvendige - men tror ikke jeg turde være med i lastbilerne.
  - og i morgen tidlig skal jeg starte på job igen!

  SvarSlet
 3. Der er overhovedet ikke noget at sige til, at du er ødelagt. Det vil du nok være i en rum tid endnu. Det bliver godt for dig, at komme hjem i vante omgivelser for du kan slappe helt af og komme dig. Jeg føler med dig


  Taxastrikker: I Nordgrønland, i Uummannaq kørte man for ganske få år siden på havisen fra fx bygden og ind til byen. Man bestilte en taxa og så kunne man komme til dansemik fredag/lørdag aften. Nu om dage kører man ikke på isen. Den er for tynd og det er farligt. Jeg kan ligesom forstå på dig, at det ikke lige er der, hvor du så ville søge taxajob??? Jeg har forøvrigt set nogle korte glimt af de der udsendelser i fjernsynet med truck-sene, der kører på is. Jeg tror ikke jeg ville være særligt glad for at være passager heller.
  Håber du kommer godt tilbage til jobbet og pas på dit håndled

  SvarSlet

Tak for din kommentar.
Jeg er altid glad for at få respons og tilbagemelding.